Posts


Makanan Sedap di Kuantan Part 1

Image
Assalamualaikum.. Saya nak share tempat-tempat makan yang best di Kuantan yang saya pernah pergi...Jom layan pic ๐Ÿ˜Š will be updated from time to time... 1. Restoren Cahaya Kembar Ni restoren feveret makanan panas. Western pon ade sikit, tapi xpernah try. Utk makanan panas, pilihan saya. Harga berpatutan. Sedap.Tempat selesa.. Balik kerja malam je selalu singgah kalo lapar sangat... Yang saya suka beli- nasi goreng kampung, tomyam, kailan ikan masin, kerabu Maggie..menu samaje selalu..huhu 2. White & Black Cabin  Best port nak lepak malam2. Western, mknn panas,roti nan semua ada. Feveret tempat lepak nk makan... Sedap. Harga ade yang pricey sikit but rasa sedapje. Tengok makanan ape lah..hehe..Variety pilihan..Saya ni biasanya akan order benda samaje..hehhe..sesekali je try benda baru..yelah takut tak ngam ngan selera..hikhik Sizzling pon ade ni special...namanya t

I'm Back, in 2020

Image
Assalamualaikum... Rasa dah lama tak menulis..Dah 3 tahun lebih..Sejak saya berpindah ke Kuantan kerja di sini tahun 2018...masa cepat berlalu...insyaAllah lepasni nak share pengalaman tinggal di Kuantan, makanan menarikker..hehhe..sekarang just nak kongsi gambar...jommm cuci mata tengok gambar sat. hee Ini semua gambar Taman Gelora, Kuantan  Tempat saya selalu joging..redup,luas, biasanya tempat ni ramai orang. Ada senamrobik,ada taichi, ada gelanggang tenis..meriah tempatni..dekat tepi pantai ..macam2 aktiviti dibuat di sini.. Oklah sampai sini dahulu ..akan bersambung lagi...chaos...๐Ÿ˜Š

TRIP TO KOREA 2016 DAY 2 PART 1:FROM GYEONGJU TO BUSAN (3)

Image
Momojein Guesthouse, Gyeongju MOMOJEIN GUESTHOUSE REVIEW           Assalamualaikum …Day 2 Trip ni, entri kali ni nak cerita tentang perjalanan daripada Gyeongju ke Busan . Dalam satu hari, ada 3 bandar kami jelajah- Gyeongju, Busan, Jinhae. Perjalanan sahaja, bukan melawat lagi, cerita melawat tempat menarik -next entri. Tapi post ini pun banyak jugala nak cerita.-D Momojein Guesthouse ni bukan pilihan pertama asalnya, mula-mulanya saya book kat Gyeongju Guesthouse..Tapi saya tak ingat sebab apa eh saya tukar, rasanya sebab ini lagi murah sikit kot..Yelah, nak budget trip, memang kena cari yang sesuaila. Lepas bulan 12 2015 saya dah tak tukar dah booking kat Gyeongju. Sebab masa tu dah mula plan perjalanan Mula-mula cari bookingni kat trivago. Trivago akan redirect kat banyak website..Akhir sekali saya tetap selesa cari terus kat booking.com sebab kat website booking.com  saya rasa senang cari, detail jelas dan complete, gambar, review semua, dan takde masalah masa guna k

TRIP TO KOREA 2016 DAY 1 PART 2 : GYEONGJU TOUR (2)

Image
At Gyeongju World Culture Expo.  Kalau nampak background macam kat belakang tu, konfem betullah tu..huhu Directions Take bus 10/11 to Bulguksa Temple. or, if from Bulguksa, take the same bus.   It’s one way so press the bell when you see this place. Fare 1500w.                   Selepas melawat Bulguksa Temple kami naik bas no.11 untuk balik ke downtown Gyeongju . Kita panggil downtown maksudnya center of the city yang jadi tumpuan bisnes, bangunan kerajaan dan sebagainya. Guesthouse pun banyak di downtown area, untuk kemudahan pengunjung. Saya belajar perkataan downtown ni waktu study pasal Gyeongju jer. Kat Busan, Seoul memang takdelah..huhu..   Seperti saya maklumkan dalam entri sebelumni, bas yang saya naik tu ada lalu Gyeongju World Culture Expo Park masa ke arah Bulguksa Temple. Nak balik pun lalu jalan sama. Memandangkan hari masih awal siang dan sekali one way je, jadi kami singgahla di sini..

TRIP TO KOREA 2016 DAY 1 PART 1: GYEONGJU TOUR (1)

Image
source: google images           Assalamualaikum...saya nak bercerita tentang pengalaman melancong di Korea 2016. Sebenarnya saya berniat nak buat entri pasalni soon after balik Korea dulu. Tapi sebab tak berapa sihat dan saya tak ada mood nak blogging masatu..Lepas dah sihat tu sibuk kerja dan menulis ni pula memerlukan semangat, mood n masa, idea. Satu entri saya yang panjang mengambil masa dalam 2-3 jam untuk di'edit'...seriously..For that reason, saya tangguh dulu. Lepas tu lupa, malaslah tapi dalam hati ada niat lagi...aigoo.. Akhirnya saya cuba memaksa diri dan merajinkan diri juga menulis ni.huhu. Lagi satu sebab, saya tak lancar menaip di laptop keyboard lagi. Hanya guna beberapa jari as usual,eheh..Tak tahu la dah lama blogging pun macm mana nak jadi pro dengan guna banyak jari...Sakit jari mengedit ni..

Thoughtful Tuesday

Image
Assalamualaikum wbt. Can you read this? On the picture, the message on the back? Suddenly I have to think a lot.. Thoughtful thought...so much that brain is about to burst... "Sometimes you have to look at the things that you don't want as the things you want the most!!" Has it ever occurred to you? when you read this?? this is probably my comeback entry after so long...I have always wanted to write again, blogging again..but one big problem is that I couldn't use internet on my laptop...I feel very comfortable to type something on laptop keybord rather than handphone..huhu... Till we meet again in my next post.....-)

4 Ciri Muslimah Mahal Yang Disegani Lelaki Ajnabi

Image
Assalamualaikum WBT. Apa khabar pembaca sekalian?  Mudah-mudahan sihat walafiat dan iman terjaga di musim raya ini. Raya, raya jua. Mata jaga. Perut jaga. (faham-faham sajalahye) Rasanya masih awal lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H. Mohon maaf andai ada salah silap di mana-mana. Saya tak mahu berhutang kemaafan atau apa saja dengan sesiapapun. Maka jika maaf yang perlu, saya akan pinta.  Ada satu lirik lagu, "sorry seems to be the hardest word" which seems true . Bila ia jadi terlalu murah, nanti kita kata tiada nilai pula. Tiada erti...err...Mungkin bila ucapan tu tak diniatkan ikhlas berserta niat untuk melakukannya. Macam istighfar. Kita istighfar istighfar tanpa cuba menghadirkan rasa hati memohon pengampunan tu. Dah istighfar, baru je istighfar sengaja tengok aurat orang tadi, satni tengok lagi. Jap lagi mengumpat lagi. Astaghfirullahal'azim..

live Traffic