Posts


TRIP TO KOREA 2016 DAY 2 PART 1:FROM GYEONGJU TO BUSAN (3)

Image
Momojein Guesthouse, Gyeongju
MOMOJEIN GUESTHOUSE REVIEW


Assalamualaikum…Day 2 Trip ni, entri kali ni nak cerita tentang perjalanan daripada Gyeongju ke Busan. Dalam satu hari, ada 3 bandar kami jelajah- Gyeongju, Busan, Jinhae. Perjalanan sahaja, bukan melawat lagi, cerita melawat tempat menarik -next entri. Tapi post ini pun banyak jugala nak cerita.-D

Momojein Guesthouse ni bukan pilihan pertama asalnya, mula-mulanya saya book kat Gyeongju Guesthouse..Tapi saya tak ingat sebab apa eh saya tukar, rasanya sebab ini lagi murah sikit kot..Yelah, nak budget trip, memang kena cari yang sesuaila. Lepas bulan 12 2015 saya dah tak tukar dah booking kat Gyeongju. Sebab masa tu dah mula plan perjalanan Mula-mula cari bookingni kat trivago. Trivago akan redirect kat banyak website..Akhir sekali saya tetap selesa cari terus kat booking.com sebab kat website booking.com saya rasa senang cari, detail jelas dan complete, gambar, review semua, dan takde masalah masa guna kad bank masa booking...

     …

TRIP TO KOREA 2016 DAY 1 PART 2 : GYEONGJU TOUR (2)

Image
At Gyeongju World Culture Expo.  Kalau nampak background macam kat belakang tu, konfem betullah tu..huhu
Directions Take bus 10/11 to Bulguksa Temple. or, if from Bulguksa, take the same bus.   It’s one way so press the bell when you see this place. Fare 1500w. 
                 Selepas melawat Bulguksa Temple kami naik bas no.11 untuk balik ke downtown Gyeongju. Kita panggil downtown maksudnya center of the city yang jadi tumpuan bisnes, bangunan kerajaan dan sebagainya. Guesthouse pun banyak di downtown area, untuk kemudahan pengunjung. Saya belajar perkataan downtown ni waktu study pasal Gyeongju jer. Kat Busan, Seoul memang takdelah..huhu..

  Seperti saya maklumkan dalam entri sebelumni, bas yang saya naik tu ada lalu Gyeongju World Culture Expo Park masa ke arah Bulguksa Temple. Nak balik pun lalu jalan sama. Memandangkan hari masih awal siang dan sekali one way je, jadi kami singgahla di sini..

TRIP TO KOREA 2016 DAY 1 PART 1: GYEONGJU TOUR (1)

Image
Assalamualaikum...saya nak bercerita tentang pengalaman melancong di Korea 2016. Sebenarnya saya berniat nak buat entri pasalni soon after balik Korea dulu. Tapi sebab tak berapa sihat dan saya tak ada mood nak blogging masatu..Lepas dah sihat tu sibuk kerja dan menulis ni pula memerlukan semangat, mood n masa, idea. Satu entri saya yang panjang mengambil masa dalam 2-3 jam untuk di'edit'...seriously..For that reason, saya tangguh dulu. Lepas tu lupa, malaslah tapi dalam hati ada niat lagi...aigoo.. Akhirnya saya cuba memaksa diri dan merajinkan diri juga menulis ni.huhu. Lagi satu sebab, saya tak lancar menaip di laptop keyboard lagi. Hanya guna beberapa jari as usual,eheh..Tak tahu la dah lama blogging pun macm mana nak jadi pro dengan guna banyak jari...Sakit jari mengedit ni..

Thoughtful Tuesday

Image
Assalamualaikum wbt.
Can you read this? On the picture, the message on the back?
Suddenly I have to think a lot.. Thoughtful thought...so much that brain is about to burst...
"Sometimes you have to look at the things that you don't want as the things you want the most!!"
Has it ever occurred to you? when you read this??
this is probably my comeback entry after so long...I have always wanted to write again, blogging again..but one big problem is that I couldn't use internet on my laptop...I feel very comfortable to type something on laptop keybord rather than handphone..huhu...
Till we meet again in my next post.....-)


4 Ciri Muslimah Mahal Yang Disegani Lelaki Ajnabi

Image
Assalamualaikum WBT. Apa khabar pembaca sekalian?  Mudah-mudahan sihat walafiat dan iman terjaga di musim raya ini.
Raya, raya jua. Mata jaga. Perut jaga. (faham-faham sajalahye) Rasanya masih awal lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H.
Mohon maaf andai ada salah silap di mana-mana. Saya tak mahu berhutang kemaafan atau apa saja dengan sesiapapun. Maka jika maaf yang perlu, saya akan pinta. 
Ada satu lirik lagu, "sorry seems to be the hardest word" which seems true. Bila ia jadi terlalu murah, nanti kita kata tiada nilai pula. Tiada erti...err...Mungkin bila ucapan tu tak diniatkan ikhlas berserta niat untuk melakukannya. Macam istighfar. Kita istighfar istighfar tanpa cuba menghadirkan rasa hati memohon pengampunan tu. Dah istighfar, baru je istighfar sengaja tengok aurat orang tadi, satni tengok lagi. Jap lagi mengumpat lagi. Astaghfirullahal'azim..

Ajari Aku MencintaiMU

Image
Assalamualaikum.   Bagaimana iman kita? Nafsu kita? Liat lagi? Sekarang ini sudah menjengah masuk ke zon kritikal Ramadhan. Dalam perubatan, zon merah. Kena beri perhatian dahulu. Tak rasa nervous ker. Amalan kadang tak seberapa. Kita tak sempurna, nak cuba buat mengikut perancangan, perfect mana pun, ada lopong jua. Tapi cuba tak...?

Jadi nak kata , nak ingatkan diri dan pembaca semula yang kita ni nak masuk sepuluh malam terakhir dah. Sedar ke tidak ni..Al-Quran macam mana.? Solat kita? Sesungguhnya solat itu amal pertama yang akan ditanya di akhirat kelak. Tak lepas yang ini, nak lepas yang lain macam-mana..walau banyak mana amal yang lain, kerana hanya dengan mendirikan solat dengan sempurna, kita benar-benar menjaga agama.

Checklist Ramadhan 1436H

Image
Assalamualaikum.

Entri yang pendek tetapi cukup bermakna ni.

      Nak kongsi checklist Ramadhan. Harap tak terlewat mana. Harini hari kedua berpuasa. Berbaki 28 hari lagi. Ini versi saya edit sendiri mengikut perancangan saya. Mudah-mudahan saya mampu istiqamah untuk amalkan. Bertemakan 30 Hari Mencari Tuhan- yang mana misi yang baik ini dimulakan di bulan terbaik ini, iaitu Ramadhan, mudah-mudahan kita mampu istiqamah ke bulan-bulan seterusnya, dalam misi mencari cinta Illahi. A never ending journey, until our life ends..

live Traffic