expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, December 24, 2016

TRIP TO KOREA DAY 1: GYEONGJU TOUR PART 2

2. GYEONGJU WORLD CULTURE EXPO PARK

 At Gyeongju World Culture Expo Park 
Kalau nampak background macam kat belakang tu, konfem betullah tu..

          Selepas melawat Bulguksa Temple kami naik bas no.11 untuk balik ke downtown Gyeongju. Kita panggil downtown maksudnya center of the city yang menjadi tumpuan bisnes, bangunan kerajaan dan sebagainya. Guesthouse pun banyak di downtown area, untuk kemudahan para pengunjung. Saya belajar perkataan downtown ni waktu study pasal Gyeongju jer. Kat Busan, Seoul memang takdelah downtown Seoul Busan,huhu. Seperti saya tulis dalam entri sebelumni, bas yang saya naik tu ada lalu Gyeongju World Culture Expo Park masa nak pergi ke Bulguksa Temple. Memandangkan hari masih awal siang dan sekali one way je, jadi kami singgahla di situ..

TRIP TO KOREA DAY 1: GYEONGJU TOUR PART 1


source: google images

          Assalamualaikum...saya nak bercerita tentang pengalaman melancong di Korea 2016. Sebenarnya saya berniat nak buat entri pasalni soon after balik Korea dulu. Tapi sebab tak berapa sihat dan saya tak ada mood nak blogging masatu..Lepas dah sihat tu sibuk kerja dan menulis ni pula memerlukan semangat, mood n masa, idea. Satu entri saya yang panjang mengambil masa dalam 2-3 jam untuk di'edit'...seriously..For that reason, saya tangguh dulu. Lepas tu lupa, malaslah tapi dalam hati ada niat lagi...aigoo.. Akhirnya saya cuba memaksa diri dan merajinkan diri juga menulis ni.huhu. Lagi satu sebab, saya tak lancar menaip di laptop keyboard lagi. Hanya guna beberapa jari as usual,eheh..Tak tahu la dah lama blogging pun macm mana nak jadi pro dengan guna banyak jari...Sakit jari mengedit ni..


        Anyway, entri saya ni partly diambil daripada nota saya sewaktu melancong dan selepas melancong..jadi accuracy/precision masa melancong tu high la..Cuma saya tak tulis nota sejak saya demam di sana, saya hanya tulis nota selepas sembuh daripada demam di Malaysia. Maka adalah yang lupa lupa hehe..Tapi nota saya tu ringkas jer, sebagai guide or point. Sebaliknya saya bergantung kepada ingatan saya . Ini yang banyaknya. Ingatan saya kalau pasal precious moment macam ni agak kuat..mungkin tak pada amount, number, tapi pada feeling dan suasana sekeliling..Jadi.. entri ni berbentuk cerita.....


Tuesday, December 13, 2016

Thoughtful Tuesday


Assalamualaikum wbt.

Can you read this? On the picture, the message on the back?

Suddenly I have to think a lot..
Thoughtful thought...so much that brain is about to burst...

"Sometimes you have to look at the things that you don't want as the things you want the most!!"

Has it ever occurred to you? when you read this??

this is probably my comeback entry after so long...I have always wanted to write again, blogging again..but one big problem is that I couldn't use internet on my laptop...I feel very comfortable to type something on laptop keybord rather than handphone..huhu...

Till we meet again in my next post.....-)



Tuesday, July 21, 2015

4 Ciri Muslimah Mahal Yang Disegani Lelaki Ajnabi


Assalamualaikum WBT.
Apa khabar pembaca sekalian? 
Mudah-mudahan sihat walafiat dan iman terjaga di musim raya ini.

Raya, raya jua. Mata jaga. Perut jaga. (faham-faham sajalahye)
Rasanya masih awal lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H.

Mohon maaf andai ada salah silap di mana-mana. Saya tak mahu berhutang kemaafan atau apa saja dengan sesiapapun. Maka jika maaf yang perlu, saya akan pinta. 

Ada satu lirik lagu, "sorry seems to be the hardest word" which seems true. Bila ia jadi terlalu murah, nanti kita kata tiada nilai pula. Tiada erti...err...Mungkin bila ucapan tu tak diniatkan ikhlas berserta niat untuk melakukannya. Macam istighfar. Kita istighfar istighfar tanpa cuba menghadirkan rasa hati memohon pengampunan tu. Dah istighfar, baru je istighfar sengaja tengok aurat orang tadi, satni tengok lagi. Jap lagi mengumpat lagi. Astaghfirullahal'azim..