expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, June 6, 2011

Talent vs Ability vs Skill

Assalamualaikum buat pembaca..sihatkah anda??
Kalau sihat Al-Hamdulillah..-)
Saya ni kan..selalu terfikir..bakat ni betul2 semulajadi ke?
Kalau kita tak ada bakat,tapi dengan belajar sahaja boleh berjaya ke..
Yelah,seperti contoh bakat seni seorang bapa diturunkan kepada anaknya..
Jadi.seseorang yang berdarah seni,lukis apapun cantik..ada seorang ni pulak xde bakat,
kena belajar cara-cara nak melukis dengan gigih,baru boleh hasilkan lukisan yang cantik macam orang first tadi.
So,apa sebenarnya maksud bakat ni?
Dan apa pulak beza bakat dengan kebolehan?kemahiran pulak?

Bakat(talent)-kebolehan semula jadi
Kebolehan(ability)-boleh melakukan sesuatu
Kemahiran(skill)-kecekapan, kepandaian


Talent
>Talent means natural ability to do something well 
(Longman dictionary)

>Talent means:
1.A marked innate ability, as for artistic accomplishment. 

2.a. Natural endowment or ability of a superior quality.
   b. A person or group of people having such ability:        
                                               (freeonlinedictionary)


Ability
>Ability means the state of being able to do something    
                                        (Longman dictionary)

>Ability means:
1)The quality of being able to do something, especially the physical,mental,financial,or legal power to accomplish something.
2)A natural or acquired skill or talent.
3)The quality of being suitable for or receptive to a specified 
   treatment; capacity
                                                       (freeonlinedictionary)       


Skill
1.Proficiency, facility, or dexterity that is acquired or developed through training or experience. 
2.a. An art, trade, or technique, particularly one requiring  use of the hands or body.
   b. A developed talent or ability:                                                       
                                                  (thefreeonlinedictionary    


Apa yang saya fahamlah,Bakat(talent) ini merujuk kepada kebolehan semulajadi..yang orang selalu cakap bakat semulajadi..kadang2 kita tak tahu kita ada bakat tetapi kita sedar bila kita cuba melakukan suatu buat kali pertama..
Kadang-kadang pulak,orang lain yang sedar bakat kita ni..

Kebolehan(ability)  tu pulak kebolehanlah..he2..macam maksud kat atas-the state of being able to do something..dan kebolehan tu mungkin semulajadi(natural) atau dipupuk (acquired)

Kemahiran(skill)tu merujuk kepada mahirnya kita..macam mana nak mahir??latihan berterusan..training and experience make us a skilled person..

Selalukan dengar kat reality show ke,"Awak ada bakat,tapi kena asah lagi sikit,"Orangni ada bakat tapi kurang mahir..So,nak jadi hebat,dia kena banyakkan lagi latihan..
Orang yang berbakat dalam sesuatu perkara tu lebih mudah berjaya dan capai apa yang diinginkan daripada orang yang xde bakat tapi berusaha gigih..


Bila tengok reality show(contoh same lagi..hu2) pengkritik pun komen,"Awak takde bakat,".So,what i understand here he has the ability but got no talent..
Kadang2 kita tengok ramai orang yang berbakat,tapi xmahir..not skilled enough..
Those who have talent are so lucky,they just need to brush up their skill..to be talented..
but those without talent,u have to work harder to be in the same line as the latter.


Bakat,kebolehan dan kemahiran ni selalu sangat dikaitkan dengan minat/hobi..
Contohla,"Saya minat melukis,tapi saya xde bakat.Macam mane pon,saya boleh melukis,walaupon xmahir"..he2 (contoh sesukahati je..=p)
>>I love drawing but I have no talent.Despite that,i'm still able to draw unskillfully..<<
See,even if u're not talented doesn't mean that you don't have the ability..because ability can be natural or acquired-mean you learn..and to be a skilled person,u have to practice more..-)




Saya teringat masa kecik2 dulu sekolah rendah..saya suka sangat mewarna..
Kalau masuk pertandingan mewarna tu xsah xmenang..he2..bukan riak..Kalau tak dapat no satu pon,at least top 3 ke..Saya xtau dan tak ingat macam mana saya belajar,tapi yang saya tahu,saya suka mewarna,minat mewarna,mewarna sesuka hati saya nak letak color tu sesuai kat mana bla3..hu2..Mewarna pon,guna color luna atau apa2 brand pensil color je..sebab itu yang saya biasa..Tapi bila saya masuk pertandingan mewarna guna water color atau krayon,confirm kalah..corot kot..hu2..Sebabnya saya kurang didedahkan guna color air/crayon..latihan kurang(lacking the skill)sedih jugak bila xpandai guna..
Lama2 saya dah pandai guna sikit bila belajar theory dan practice.Tapi still xbagus lagi..setakat boleh guna jelah..Saya masih tak mampu hasilkan lukisan berwarna yang cantik..melukis tu dah ok,tapi bila part mewarna je,spoil lukisan cantik tu..hu2..
Cuma adalah satu dua lukisan tu saya suka..Itupon,susah jugak nak buat macamtu..
Sebab apeye??dah banyak kali dah practice..teknik xbetulke?atau memang xde bakat langsung??hu2..Ability tu dah ada,cuma skill kurang dan bakat??mungkin ada,mungkin x??hu2..i dunno myself..=p


Masa tu jugak saya suka melukis..saya suka melukis pemandangan sebab saya sangat suka nature..lukisan pemandangan..berangan dan bercita2 nak jadi artist dulu..nak ada galeri lukisan sendiri..(that's why i'm a dreamy girl..cehh..xdelah..hu2)..Saya boleh melukis tapi lukisan saya xlah secantik mana,cuma saya kena selalu practice lukis untuk perbaiki lukisan..tapi agak susah..So,saya nak cakap,mungkin saya ada kebolehan,tapi xde bakat..dan skill pon kurang..
Macam mane pon,saya minat melukis dan mewarna,so saya akan buat hobi ni bila ada masa lapang,walau orang cakap atau fikir lukisan tak cantik,tapi cukuplah saya rasa ok..dan emak menghargai lukisan..hu2..Tengok,ada orang tetap menghargai walaupun saya rasa teruknyelah lukisan tu..That means i'm not that bad..maybe i've got the ability and the talent..just not skillfull..who knows??because i dun brush up my talent..bakat tu tak dipupuk..so xberkmbang mana..kat situ jugak..
(Sorrylah kalo pembaca dah pening ke baca..hu2)


Tak pe,sambung lagi...-p
Lagi satu yang membuatkan saya terfikir pasal tajukni..Dalam sukan..Kalo orang ajak saya gi join sport,macam2 alasan saya bagi..saya xminat,saya xreti..xtau langsung..hu2
Macam2lah..pentingke bakat semulajadi dalam permainan sukan??
Kita kan boleh belajar cara nak main bola sepak,bola jaring,hoki dan macam2 sukan lagilah..
Dengan latihan yang cukup dan teknik yang betul,kita boleh jadi talented player..kan??Bolehkot..tapi dengan latihan dan usaha gigih..(acquired talent/skill..)Talent/bakat semulajadi ni mungkin yang dikatakan kelebihan diri kot..Contohla,"Semua orang kat stadiumtu pandai main bola sepak,boleh sepak bola..he2..tapi siapa yang betul2 berbakat??"Katakanlah ramai yang berbakat..tapi semua tu talented playerke??Saya pon xfaham macam mane talent ni datang-boleh diwarisi ke??atau semuajadi lahir dalam diri..Saya pernah baca,bakat semulajadi/talent ni memang ada sejak lahir,tapi nampak terserlah bila bakat tu diasah..macam mana nak asah??dengan practice..training,experience..


Berbalik kepada cerita asal..hu2
Kadang2 saya xtahu sayani berbakat dalam sukan ke x..sebab saya xpernah minat sukan2,bola2 semua..memanglah pernah masuk,belajar..tapi mungkin sebab xpernah minat,so saya xtahu sejauh mana saya boleh pergi..sama ada saya ada talent ke x..
Saya hanya minat badminton dan acara2 yang melibatkan larian je..termasuklah lompat2 jauh..hu2..Badminton..saya xpandai sangat..padahal belajar main dari umor 6/7 tahun.Sekolah rendah main,sekolah menengah main,tapi kenapa xpandai2 jugak...
Akhir sekali saya tau kenapa..Saya tak pernah belajar teknik yang betul..saya xtahu rules and regulation in badminton..dan kurang practice-makes me a very unskilled amateur..he3
Saya just main for the sake of interested..hobby,past time,minat..nak release tension,nak exercise..that's all..Sebab itulah bila lawan betul2 boleh kalah..cepat penat...
That's because i know it,but just the surface of it,basic but not deep..
So when i get a real task,i fail..hu2


Macam mana pon,bersyukurlah dengan apa yang kita ada..dan cuba perbaiki mana yang kurang..


Semua yang saya taip ni ikut penilaian diri sendiri je..hu2..
Mana2 yang salah,sila2lah tegur atau ada pendapat lain,sharelah ye..
'Sharing is caring' -)




14 comments:

♥Aleeya Liya♥ said...

thnaks untuk maklumat niee..hehee..

dreamygirl said...

welcome leeya..-)

najihah sahami said...

wow!nice sharing!

MEKAR said...

Salam.

Ada bakat, kebolehan & kemahiran tetapi malas berusaha pun tak guna juga

dreamygirl said...

@najihah:huhu..thanq..semoga kita sedar kebolehan diri..-)

@mekar:Wasalam.ye,betultu..kalau malas,semua bnde xmenjadi..hu2..-)

YOUsoF said...

Lebih baik seseorang yang kurang berbakat tapi bersungguh-sungguh mengasah sesuatu yang dia minat dan insyaAllah boleh jadi lebih hebat dari orang yang berbakat semulajadi tu.. masa jela yang menentukan..



Tapi kalau ada bakat tak di asah boleh tumpul bakat tu..

dreamygirl said...

@Yousof:betultu..setuju jugak..
'bakat yang xdiasah boleh tumpul..dan berkarat..hu2..-)

Anak Ulu Cheka said...

berkarat lama di asah tajam jugak tapi lambat sikit lah

Mohd Yusuf said...

saya pun pnh terfikir jgk apa beza bakat, kemahiran dan kebolehan. ha3 sampai sy terfikir semua org ada bakat cuba tak nak mencuba je....

pasal sukan plak, ada org ckp saya kaki bangku, jadi saya mls nk cuba main bola sepak. lagipun, x minat sgt bola sepak nie...hahhaaa

dreamygirl said...

@yusof:hu2..yelah,rambut sama hitam,tapi hati lain2..minat pon lainla..-p..
Saya selalu cakap kat diri sendiri..-
'Belum cuba belum tahu'..
'If we try,we might fail but if we don't try,definitely we will fail..'-)

Kei Seichi said...

nice.. =)
orang yang ada bakat tapi tak usaha untuk asah ialah orang yang rugi..orang yang xde bakat tapi bersungguh2 untuk mahir ialah orang yang untung..
sy boleh melukis tapi dah lame tak melukis so jadi x lawa da lukisan..hehe..

dreamygirl said...

@kei:huhu..bestnye..same here..kalo lukis pon dah xcantik..hu3 =p

akubiomed said...

Pendapat saya kalau kemahiran boleh diasah tetapi kalau ada bakat dan kebolehan tapi ada masalah tetapi ada masalah sikap(atittude) tidak kemana

dreamygirl said...

@biomedic:betultu..attitude tu key for everything..menentukan kita nak buat ke xnak,buat betul2 atau setakat asalkan buat..nak berjaya atau gagal..-)