expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, August 2, 2011

Checklist Ramadhan



Assalamualaikum..
Semoga anda semua sihat walafiat,Alhamdulillah..
Baru-baru ini saya ada baca Solusi keluaran Ogos di rumah
Memang menarik,tajuk dan pengisiannya,cuma tak berkesempatan nak baca
habis sebab nak balik tempat studi sudah..
Tapi saya sempat flip through the pages..memang banyak info menarik
Cover pun cantik dan besar,dan ada bonus checklist Ramadhan!!
Saya sangat tertarik,memang bagus untuk jadikan panduan.
Sekurang-kurangnya kita tahu apa amalan-amalan yang kita patut perbanyakkan di bulan Ramadhan,ataupun amalan2 wajib yang perlu dikekalkan,dan dijaga.

Bila dah tanda,dan ingat kembali apakah amalan yang kita dah buat dalam sehari,
mana yang kurang tu boleh diperbaiki keesokan harinya,dan seterusnya..
Mudah-mudahan setiap hari kita bertambah baik..
Semoga kita boleh menjadikan amalan2 tersebut sebagai kebiasaan di bulan Ramadhan ini
dan seterusnya menyambung sebagai rutin harian walaupun Ramadhan telah berakhir..
Checklist ni sebagai guide,kalau anda nak menambah2,buat sendiri lagi bagus..
Saya ada fotostatkan fotocopynye..dan uploadkan..xde gambar originalla..lupa nak scan..
saya cari kat google image pun tak jumpa..hu2..
Jadi,anda boleh download di link yang saya bagi di bawah.
Ada lagi satu source checklist Ramadhan,,pun bagus..ada sekali dengan puasa 6 bulan Syawal..




Berkenaan majalah Solusi..
Saya amatlah menyarankan anda membeli majalah Solusi.
Majalah islam penuh ilmiah..
Saya mula2 tahu tentang majalah ini,kat rumah,mungkin
ibu saya yang beli,tapi mula2 saya rasa agak janggal nak baca..
Adakah majalah ini untuk orang dewasa,
dan tajuknya Solusi..saya berteka-teka sendiri,apakah pengisiannya..
Dia bagitau tentang solution untuk masalah ke??hu2
Bila saya tengok,memang rasa bagus..tapi masa tu masih tak terasa nak baca..
Saya mula berminat Solusi pun akhir tahun lepas,kat tempat belajar.Pinjam 
kawan punya majalah,sebab tempat saya ada buat 
langganan majalah ini..Masatu bila saya baca,saya rasa dah jatuh hati dengan majalahtu.
Kalau nak dibandingkan dengan majalah-majalah hiburan lain yang
mungkin ada informasi/ilmu yang diselitkan..tapi tak banyak,sebab fokus adalah hiburan semata..
Majalah hiburan memang agak seronok baca,tapi pengisian jiwa tu tak ada,kurang..
Hiburan yang bersifat sementara..
Tetapi membaca majalah ini saya rasa lebih selesa,seronok dan yakin..
Yakin dengan kualiti,dan ilmu pengajaran di dalamnya..dan jiwa lebih terisi dengan 
perkara yang sepatutnya..
Jadikanlah membaca bahan ilmiah seperti ini sebagai sumber hiburan anda..
Ilmu di dada semakin bertambah..jadilah umat Islam yang berilmu..
dan beramal dengan ilmu yang ada :-)


Kata-kata hari ini
Senyum itu sedekah -)

~boleh save terus pun..-) ~

Download link:

7 comments:

Luqeem™ said...

majalah solusi mmg best..
bnyk pengisian yg bermanfaat :)

Asakura said...

bagusnya, siap scan lagi... :D
list bangun awal tu mesti penuh ditanda kan...ha3

solusi mmg best!

kyo_9 said...

huhu..
semoga orang yg download checklist akan istiqamah dalam mengerjakan ibadah harian meskipun Ramadhan berlalu kelak.. ;)

Solihin Zubir said...

wahh.. bagus.. boleh muhasabah diri..

alif haris said...

waaah .. bagus ni kalau buat semua ni :)
mesti dapat A++ daripada Allah :)

Mohd Shahrul Naim Fauzi said...

Salam,saya setuju juga dengan anjuran utk buat 'chehcklist' ini.Sebagai usaha,ia dpt membantu mendisiplinkan diri kita & sekurang2nya sedikit sebanyak kita dpt memanfaatkan masa yg DIA anugerahkan kpd kita dgn aktiviti2 yg perlu kita utamakan dlm hidup.Syukran jazilan atas perkongsiannya.

nurul88 said...

Wassalam.InsyaAllah.syukran untuk semua -)