expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, January 8, 2012

Fortiguard Web Filtering



Assalamualaikum..


Saya sebenarnya rasa 'irritated' lah dengan benda alahni--->>>Fortiguard Web Filtering
Apa benda ni??Fortiguard Web Filtering aka FWF ni adalah service yang akan block/filter web url,selalunya digunakan di sekolah,perpustakaan,agensi kerajaan,pejabat2 etc..Termasuklah kat tempat saya ni..wahaha..Dulu saya tak pernah jumpe benda ni,kt rumah xde,cuma ni first time saya jumpe,bile access kat internet kat kolej/hostel ni je..Mula2 saya jumpa FWF ni,saya geram jugakla,komputer saya ni kenapa,nak block2 ni,bukan saya bukak site yang pelik2kan.hu2..Mungkin setting kat laptopkot.Kat internet security ke.hu2..Google chrome memang ad block jugak,tapi ini lain,kita xleh masuk langsung.hee..


Akhirnya,fine la saya faham die akan block site yang ada atau suspected ada malware,virus,atau inappropriate sites (pornography site,pishing,scam url,etc)to acccess.Tapi yang peliknya ade sesetengah webpage/url popular and safelah saya rasa,yang saya pernah masuk pun kena block,ntahla,saya pun xfaham.Cuma harap2 saya punye blog tak kena block.Sedihnya kalau tahu blog atau webpage kite kena block.Tu mesti ada malware/virus atau inappropriate content??Jaga2..-D





Inilah rupenya..Klik untuk besarkan imej..


Apa kebaikan FWF ni??
Macam yang anda tahu,selain block malware sume,adanya benda ni menghalang pekerja2 atau student access website yang tak sepatutnya atau lalai.Yelah,selalunye,benda nikan pasang kat tempat2 belajar,tempat kerja,tempat yang boleh access internet secara awam,jadi die nak mengelakkan inappropriate use of internet..
Saya suke ayat ni--->>


"I realize sometimes we want to browse the Internet at work, but we have to remember we are at work to work. Many times we can get carried away browsing the Internet, along with consuming network bandwidth that is not related to work,"



Kategori2 site..

Macam mana nak bypass FWF ni??
Saya ada cek,ada caranya..Successful rate tu tak tahula..hehe.Tapi saya rasa tak payah buatla..Dahla menumpang internet kat tempat orang,karang xpasal2 kantoi??-D
Tak adalah,lagipun,ada kebaikannya kan,dia filter,mengelakkan kita free2 je dapat malware,pishing/scam sume..dan supaya tak bukak inappropriate site,yang xproperla..fahamkan..-D


Ok,thank you.Wassalam.


source

7 comments:

Asakura said...

saya pun tak berapa pandai sangat pasal fortiguard web filtering nie... Tapi, buat masa skrg, belum ada lagi laman web yang saya buka diblock...^_^

nurul said...

@Asakura mungkin blog awak bukak tu xde masalah.Atau tempat awak surf tu xde fortyguard fiterni.-D

Omu Rice said...

owh..baru la tahu...sblm ni tau pakai software supaya tak kene block jer...tak pikir lak sistem yg memblock...hehehe...

kyo_9 said...

facebook ngan youtube for sure di block kan??

nurul said...

@kyo_9 Fb and youtube account yang offensive ke,yang ad virus ke,maybe??hehe.xtahulah.Tapi setakat ni saya gune fb ngan ytube ok je..hmm,saya xtahu macam mane setting fortyguard kat sesebuah tempat tu.maybe lain kot..Atau tempat tu guna filter lain.Saya pernah jugak masuk library awam satu tempatni,dekat computer lab die,xleh bukak ytube,fb..hehe..Kat tempat saya ni ok je,kalolah kat kolej xleh bukak fb..alamat bengangla stdentkot..hu2..hmm..

FAIZ FAKHIRIN said...

fortiguard ni sometimes melecehkan...huh...

nurul said...

@faiz fakhirin:huhu..