expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, July 21, 2015

4 Ciri Muslimah Mahal Yang Disegani Lelaki Ajnabi


Assalamualaikum WBT.
Apa khabar pembaca sekalian? 
Mudah-mudahan sihat walafiat dan iman terjaga di musim raya ini.

Raya, raya jua. Mata jaga. Perut jaga. (faham-faham sajalahye)
Rasanya masih awal lagi untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H.

Mohon maaf andai ada salah silap di mana-mana. Saya tak mahu berhutang kemaafan atau apa saja dengan sesiapapun. Maka jika maaf yang perlu, saya akan pinta. 

Ada satu lirik lagu, "sorry seems to be the hardest word" which seems true. Bila ia jadi terlalu murah, nanti kita kata tiada nilai pula. Tiada erti...err...Mungkin bila ucapan tu tak diniatkan ikhlas berserta niat untuk melakukannya. Macam istighfar. Kita istighfar istighfar tanpa cuba menghadirkan rasa hati memohon pengampunan tu. Dah istighfar, baru je istighfar sengaja tengok aurat orang tadi, satni tengok lagi. Jap lagi mengumpat lagi. Astaghfirullahal'azim..

Sunday, July 5, 2015

Ajari Aku MencintaiMU


Assalamualaikum.  
Bagaimana iman kita? Nafsu kita? Liat lagi? Sekarang ini sudah menjengah masuk ke zon kritikal Ramadhan. Dalam perubatan, zon merah. Kena beri perhatian dahulu. Tak rasa nervous ker. Amalan kadang tak seberapa. Kita tak sempurna, nak cuba buat mengikut perancangan, perfect mana pun, ada lopong jua. Tapi cuba tak...?

Jadi nak kata , nak ingatkan diri dan pembaca semula yang kita ni nak masuk sepuluh malam terakhir dah. Sedar ke tidak ni..Al-Quran macam mana.? Solat kita? Sesungguhnya solat itu amal pertama yang akan ditanya di akhirat kelak. Tak lepas yang ini, nak lepas yang lain macam-mana..walau banyak mana amal yang lain, kerana hanya dengan mendirikan solat dengan sempurna, kita benar-benar menjaga agama.

Friday, June 19, 2015

Checklist Ramadhan 1436H

Assalamualaikum.

Entri yang pendek tetapi cukup bermakna ni.

      Nak kongsi checklist Ramadhan. Harap tak terlewat mana. Harini hari kedua berpuasa. Berbaki 28 hari lagi. Ini versi saya edit sendiri mengikut perancangan saya. Mudah-mudahan saya mampu istiqamah untuk amalkan. Bertemakan 30 Hari Mencari Tuhan- yang mana misi yang baik ini dimulakan di bulan terbaik ini, iaitu Ramadhan, mudah-mudahan kita mampu istiqamah ke bulan-bulan seterusnya, dalam misi mencari cinta Illahi. A never ending journey, until our life ends..

Sunday, June 14, 2015

I Love Allah



'If my love is attached to Thee
Then from sin I will be free'

Assalamualaikum wbt.

Let's read this beautiful poem...

If my love is attached to Thee
Then from sin I will be free

Each time my heart will beat
Your name will resound with heat

With your name shivers my each limb
They seek to be released from whim

Thursday, June 11, 2015

Kisah Iman Hasan Al-Basri dan Wanita Cantik

  


Assalamualaikum wbt. 

Jom baca kisah ini -)

    Dalam kitab Jawahirul Bukhari menerangkan bahawa Hasan Basri sewaktu mudanya adalah seorang yang sangat tampan.Hasan Basri sangat suka memakai pakaian yang cantik-cantik dan kegemarannya ialah suka berjalan-jalan di sekitar Kota Basrah.

   Pada suatu hari ketika Hasan Basri sedang berjalan-jalan maka dia terpandang seorang wanita yang sangat cantik dan telah menarik perhatiannya, lalu Hasan Basri mengikut belakang gadis tersebut.

   Apabila wanita itu merasa ada orang mengekorinya maka dia pun menoleh ke belakang dan dia terpandang ada orang mengekorinya, lalu wanita itu berkata “Wahai orang muda!Apakah kamu tidak malu?”

   Lalu wanita itu berkata “Malulah kepada Allah S.W.T yang Maha Mengetahui mata yang khianat dan apa-apa yang yang terdapat dalam hati.”

Wednesday, May 27, 2015

Wanita oh Wanita!



Assalamualaikum.

Malam adalah waktu terbaik untuk menaip entri baru. eheh.

Saya tanya adik lelaki, " Spect dengan handphone mana lagi penting?

Dia jawab, " 'spect' la,"

(Nanti kang) "tak nampak".

Maka, handphone sekarang dah boleh buang! errkkk!! ahah

Kalau dah dasar rabun tu, memang lah spect lagi penting.

So let's.., renew our 'spect', after 4 years. CHANGE!!! -D

Wednesday, March 25, 2015

Kupu-Kupu Cinta (Sigma)



Assalamualaikum..

Memang habit saya ni meng-update blog di waktu malam lagaknya. huhuu..the best time I can think carefully what I'm going to say kotttt...aiyoo...

Kureng dah post ilmiah saya pos. Salah satu sebab ialah kurang membaca. Boleh saya katakan dalam masa 3-4 bulan ni, tak sampai 5 kot buku ilmiah saya baca.....seriusly. Padahal banyak buku yang dirancang nak baca. Waiting list..It's getting hard to read these days... when sleep becomes easier, erkk!!

Monday, February 2, 2015

The Path - Raef



Assalamualaikum..

Apa khabar readers blog ni? ada lagi kan? eheh..

Rindu nak tulis entri, macam-macam topik terfikir tapi masa tak mengizinkan untuk tulis panjang-panjang..Bila dah tulis ni haa, tajuk lain pulak. Menulis on instinct and suka suka hati, hah.

Anyway, pembaca sekalian, Selamat Tahun Baru, 2 Februari 2015 baru sempat nak wish..huu.

Hoping and pray for a better year -)

Rasa lewat pula post waktu ni sekarang tapi rasanya dulu-dulu pun selalu time macam ni jugak..