expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, December 7, 2014

Projek Iqra'



Assalamualaikum buat pembaca setia blog ni..

Harapnya baik-baik saja -)

Dah lama nak menaip ni, tapi tak dapat nak access internet dengan bebasnya, facebook-mobile only. heh. Ni Al-hamdulillah ada dah ada line Internet laju ni, apalagi...

Saya nak kongsi pasal Projek Iqra' dengan cara saya sendiri, hahha.
Bersedia lah seperti biasa yer, post saya kan selalu panjang berjela.
Bukan selalu post. Sebulan, atau dua bulan sekali. haa..
Bila taip, idea mencurah-curah keluar. Idea pun rezeki tau, jangan lupa. Bagi yang suka menulis, penulis.

Mungkin ada yang pernah dengar, ada yang tak pernah dengar Projek Iqra' ni.

Saya rasa saya patut kongsi ni di blog kesayangan ni,huhu. Semoga ada manfaatnya -)

Monday, October 20, 2014

Jom Delete Post !!


Assalamualaikum sahabat semua..

Para sahabat yang membaca post ni, memang sweet sweet dan handsome handsome semuanya, insyaAllah..ciptaan Allah -)

Sebelum ini saya pernah tulis di blogpost terdahulu yang saya nak berkongsi tentang Cameron Highland dan Konvensyen Tibb..tak tertaip taip lagi..MashaAllah. Bukan tak mahu, tapi idea tak mahu keluaq dan mood tu kurang!! huu. Nak menulis pun perlukan semangat atau 'drive' kan...

Semoga Allah beri idea kepada saya..Otak ni macam beku sikit sekarang. Inilah akibatnya bila jarang membaca dan melatih diri mengingat..

Salah satu cara untuk merangsang idea keluar mencurah-curah adalah dengan membaca. Dengan membaca, ilmu akan bertambah dan kita akan mampu berfikir secara kreatif mahupun kritis. Seterusnya kita akan cuba mengaplikasikan ilmu-ilmu tersebut dalam kehidupan seharian...

Tuesday, September 23, 2014

Demam, Aku dan Panadol



Assalamualaikum

Buat pembaca yang saya kasihi sekalian..
Apa khabar anda semua? Harap-harap sihat sentiasa..Al-hamdulillah..

Saya batuk sedikit, dah nak baik, episod mengeluarkan kahak. Sebenarnya minggu lepas minggu demam selsema, dan selsema tu dah nak berkurang dengan batuk-batuk sedikit minggu ni.Demam saya kali ni memang cukup pakej, sebab ada demam panas (high grade fever) yang kaw kaw punyer..eheh..Kononnya nak minum air lemon/madu/air assam jawa jer..Nak buat macam mana, bila sangat panas yang rasa panas ni confirm suhu >39 darjah celcius ni, saya tak boleh tidur, dok berbaring aje setiap masa. Maka saya telan jugak panadol. Semuanya sekali 4 biji.

Saya panggil demam cameron..special sikit nama dia..ehh.. sebab baru balik dari Cameron Highland Ahad lepas, esoknya terus Acchumm!! Mungkin juga dengan perubahan cuaca sejuk di sana dan panas bila balik. Di Cameron pun musim hujan kan.Sejukkk!!

Wednesday, September 17, 2014

Kat Mana Nak Beli Komik Islamik


Assalamualaikum..

Sahabat-sahabat semua.
Post kali ni pendek jer..
Anda suka baca komik? atau manga?
Mesti pernah kan..sesiapa yang pernah baca komik atau manga ni mesti ada antaranya yang ter'hook' atau addicted. Kalau bahasa jepangnya, peminat manga ni kita panggil otaku...ehhe tau taujer...

Dah lama saya mencari komik-komik/manga islamik. Sebelum ni ada pernah jumpa di laman web. Boleh baca di web. Tapi sekarang saya dah jumpa komik islamik yang dibukukan...

Wednesday, September 10, 2014

Jom Bantu: Kebakaran Di Kampung Tanjung Keramat Laut, Tawau




Assalamualaikum...

Saya tergerak nak kongsi berita pasalni..

Baca semula:

Kira-Kira 100 Rumah Musnah Dalam Kebakaran Di Kampung Tanjung Keramat Laut, Tawau

TAWAU, 8 Sept (Bernama) -- Kira-kira 100 buah rumah musnah dalam kebakaran di Kampung Tanjung Batu Keramat Laut di sini lewat hari ini.

Ketua Bomba dan Penyelamat Tawau Rudy Fredzek berkata pihaknya menerima panggilan pada pukul 6.20 petang dan tiga jentera bomba bersama 37 anggota dikejarkan ke tempat kejadian.

Beliau berkata pihaknya menghadapi kesukaran memadam kebakaran itu disebabkan kedudukan rumah yang rapat serta keadaan angin kencang menyebabkan api merebak dengan cepat.

Setakat ini tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran serta jumlah kerugian masih dalam siasatan, katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Tinjauan Bernama di tempat kejadian pada pukul 9 malam menyaksikan pasukan bomba masih menjalankan operasi memadam kebakaran.

Monday, August 18, 2014

I'm Back!! : Melancholic yet Strong



Assalamualaikum pembaca semua..
Bersawang betul blog ni, nak kena clean sarang labah-labah fuuh..uhhu..
Macam masa balik rumah kat kampung baru-baruni, ada satu sarang labah-labah yang cantik dan besar, kalau tengok macam art!! seni...nak tangkap gambar, dah..tapi almost tak nampak dalam camera..biasa..phone..sebab terlalu halus...

Hampir setahun jugakla saya tak pos..last pos November 2013...
Too many things happen in this one year period...
Not even written in diary..
only heart..ahha...
Up and downs of life...

Masih adakah pembaca blog ni??
Ada lagi rasanya..bila saya cek, pos yang menjadi perhatian...