Posts

Showing posts from 2012

Resepi Kek Perkahwinan

Image
Assalamualaikum buat sahabat semua..
Shukran jazilan kasiran sudi singgah membaca..
Hari ini hendak berkongsi tentang resepi kek kahwin..

Nampak  sedapje kek di atas kan..indahnya perkahwinan jika sesedap rasa kek di atas ini..
Manis je selalu..Betulkah kek sentiasa manis?Mungkin bergantung kepada jenis kek juga..
Dan apakah ramuannya,bahan-bahan yang digunakan untuk membuatnya,cara mengadun,memasak,dan sekalipun cara menyimpan dan menikmatinya!
Jadi pentingkan bahan,teknik dan cara memasak kek ini demi menghasilkan kek yang baik,berkualiti,sedap,tahan lama..


Jika Aku Jatuh Cinta

Image
Assalamualaikum..
Apa khabar pembaca semua..semoga berada dalam keadaan terbaik..InsyaAllah..

Saya hendak berkongsi puisi Jika Aku Jatuh Cinta oleh Syed Qutb..

Selamat membaca dan menghayati puisi ini ..di youtube di atas..
sungguh mengharukan..


Blogging Tips: How To Master

Assalamualaikum..

Apa khabar pembaca setia blog saya..atau silent reader,anonymous reader atau guest hari ini..

Saya tergerak nak tulis post setelah menghadapi masalah dalam berblogging..he2..Biasalah..peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam kehidupan seharian selalu juga memberi idea kepada kita untuk berkongsi cerita..

Saya bukan nak bagitahu blogging tips,tapi cuma nak berkongsi cara hendak master/belajar blogging tips..Pelik ke,tak pelik kan..Kiranya teknik/cara saja..hu2

Saya bukanlah ottai blogger..blog pun biasa-biasa je..dan free bloggers..tak pernah guna web berbayar..Cuma tips-tips blogging saya belajar sedikirt-sedikit dengan mencuba-cuba sendiri..yang basic2 ni..hu2


Why A Woman Cries

Image
Why a woman starts crying?Various reasons..here are some of them..

Why a woman cries
Because she gets emotional easily,
Making her feel touchy-feely,
When hearing other’s sad story,
As if it is her own life journey.


Why a woman cries
Because she was hurt terribly,
By the closest ones or anybody,
Even simple words not taken lightly,
She always being hurt unknowingly.

Reward For Valuedopinions Survey

Image
Assalamualaikum..buat pembaca..

Baru-baru ini saya dapat baucer daripada valuedopinions survey setelah cukup point untuk redeem..Bila saya join?Setahun lepas tak silap..Baucer saya bernilai RM30..Jumlah sebenarnya bergantung kepada kekerapan dan validity of our survey..sama ada kita qualified untuk survey yang dijawab juga..Saya ni takla rajin sangat jawab,bila ada masa dan rajin nak jawabje..mungkin sebabtu juga lambat..Setahun mungkin terasa lama..tapi masa berlalu sangat pantas..dah setahun dah..nasibla belajar lagi,jika dah kerja entah ada tak masa buat survey2 cenggini..hehe..good experience..Saya dahulu suka join pertandingan2 apa-apa yang saya mampu nak join..Asalkan ada semangat dan tak putus asa walau tak berjaya..


3 in 1 In One Day

Image
Assalamualaikum buat pembaca yang saya kasihi semua..

Terima kasih sudi menjengah blog saya ini..Sekali sekala hendak post sesuatu di sini..
Mudah-mudahan ada input yang dapat dikongsi bersama..

Saya cuma nak kongsi peristiwa yang saya panggil 3 in 1 in one day ni..

Sabtu lepas,saya ikut emak dan ayah hantar adik lelaki ke tempat belajarnya di Johor..agak jauhla perjalanannya,mengambil masa 4 jam..Adik lelaki saya lagi seorang ikut menyusul tapi kemudian sikitla..Kami naik van,dia sorang naik motor..Balik dari Johor kami ke Negeri sembilan singgah rumah bakal saudara..di Seremban hehe..dan ke rumah pakcik di Port Dickson...


Holiday Break

Image
Assalamualaikum..

Penantian sudahpun berakhir..dan syukur sangat-sangat padamu ya Allah..perkenankan doaku..permudahkan urusanku..Subhanallah..Allah tahu apa yang terbaik untuk saya bukan..-)
Apa yang saya ternanti-nanti sebenarnya tadi?hehe..Tunggu result examje!!ahaks..Sebab last exam saya last 2days,nak menanti result tu,sepanjang dua harini,dugaannya..he2..

Cutipun bermula,5 minggu tak silap..Tapi takla free2 je 5 weeks tu,ada 'tugasan' juga..namun seronok juga bila cuti..Sebab dah lama tak terasa cuti penjang..sekarang ni bila cuti Sem je 2 minggu paling lama,kalau tak seminggu je cuti..Cuti sebulan ni bersyukurnya..dapat duduk rumah...

Saya nak tanamkan azam baru dalam diri..hendak perbaiki diri lagi..mudah-mudahan saya tidak sia-siakan cuti ini begitu sahaja..must be a new me,naik SEM baru nanti..Saya nak jadi diri yang lebih bersemangat,yakin,dan berubah untuk kebaikan..InsyaAllah..

Yang baca post ini,terima kasih sangat2 dan doakan saya mencapai impian dan azam saya …

Waiting for something..

Image
Assalamualaikum..

Semalam dan harini terasa masa lambat berlalu..sebab apa?
Saya menantikan sesuatu..because waiting for something..
Waktu berjalan,saya tak boleh nak relaks.. Ya Allah,bertenanglah wahai diri.. Bukankah kita disaran jangan membung masa,jangan menanti-nantikan sesuatu,setiap masa perlu diisi..


Kata orang penantian suatu penyeksaan..
Betulkah..bagi saya ya..
Tapi tidak bagi orang2 yang bersabar bukan..
Adakah aku ini tidak bersabar..
Dalam penantian itu haruslah diisi dengan perkara2 yang bermanfaat..
Doalah..ya Allah..permudahkanlah urusanku..


Don't Be Sad

Image
Assalamualaikum.. To my dearest blog which I've left  for quite some time.. I'm not feeling sad actually at the moment.. but just by listening to some kind of instrumental song makes my heart feels sad..it disturbed the stillness inside me.. because the melody of the song is so sad. It's very soft,nice sentimental music which can make me stop my work or anything that I do..-p Sometimes the sadness is unavoidable,it can happens anytime,may not give any signs,it may be just a moment,a second,and that's all.. I think I'm not listening much to song these days so when I listening ones,the feeling is  unexplained..I miss this kind of melody..
To remind myself,don't be sad.. or if you suddenly feel sad,remember Allah.. Allah is always there for you.. I can be spontaneous when it comes for something sad.. Mother once said I have the look of someone who suffers a lot,despite a young age.. I might getting older and aging fast if I don't change to a much better life-…

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433 Hijrah

Image
Assalamualaikum buat pembaca semua..
Kepada pembaca,follower,dan silent reader (he2)  saya mengucapkan
 Selamat Hari Raya Aidilfitri,  Syawal 1433 Hijrah, 2012 Masihi.
dan 
Minta maaf dari saya buat semua..
Taqabbalallahu minna wa minkum
~Semoga Allah menerima aku dan kalian. ~
Maksudnya; menerima di sini adalah menerima segala amal dan ibadah kita di bulan Ramadhan.

p/s: Harap tidak terlambat lagi,masih awal lagikan..walau dah masuk raya ke-6 dah malamni..-)

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Ramadhan 1433 Hijrah

Image
Assalamualaikum buat pembaca. Saya ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa Ramadhan 1433H kepada semua umat Islam.Selamat mengerjakan solat Tarawikh bermula malam ini.Minta maaf dari saya buat semua.Semoga kita menggunakan Ramadhan ini semaksimumnya untuk meningkatkan amal ibadah, dan memperbaiki diri kita.InshaAllah..-)


Kisah Aku Dan Empat Isteri

Image
Kisah Aku Dan Empat Isteri


Aku seorang ahli perniagaan yang punya empat isteri. Pada kesempatan ini aku ingin bercerita tentang isteri-isteriku. Berminat? Ayuh, mari ikuti kisahku. 


Kumulakan dengan isteri yang paling kusayang. Siapa lagi, kalau bukan isteri yang keempat. Dia paling cantik,muda, paling bertenaga. Dialah isteri yang paling kucintai. Justeru dia sangat banyak membantuku. Kalau aku keletihan, dialah yang meyelesaikan segala kerja yang melibatkan tenaga. Dia macam tidak pernah keletihan. Oh, bertuah sungguh punya isetri muda yang kuat dan bertenaga. Dia adalah pujaanku yang sentiasa kujaga dan kudambakan kasihnya.Kepada isteri ke-empat juga aku selalu memberinya banyak harta dan kesenangan.



Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi Pada Hari Jumaat

Image
Assalamualaikum..


Di sini saya ingin berkongsi tentang kelebihan membeaca Surah Al-Kahfi pada Hari Jumaat.


Keutamaan Surah Al-Kahfi Di Hari Jumaat


Membaca surah Al Kahfi adalah suatu hal yang sangat dianjurkan (mustahab) di hari Jumaat kerana kandungan pahala yang sangat besar sebagaimana Hadis Rasulullah SAW :



Poligami vs Monogami

Image
Assalamualaikum buat pembaca semua.

       Tajuk ini bukanlah tajuk yang saya rancang nak pos.Tajuk pun main reka saja,tak tahu nak letak tajuk apa yang sesuai.Tapi sebab saya tak ada idea nak pos pasal apa di blog ni,sunyi dari update pos-pos baru,jadi saya poskan di sini.Saya lebih banyak post di Halaqah sebab saya suka join discussion,musyawarah begitu.Ada yang salah,orang betulkan..Tak ada topik punya pasal,saya postlah tajuk ini di sini.Ini kali pertama saya buat post pasal rumahtangga di blog ini,hehe

       Sebahagian daripada isi kandungannya juga memang saya nak post di blog tapi..entahla.Bila di Halaqah,saya nampak topik,rasa nak reply,automatik ada idea nak cakap apa,sambil cari bahan-bahan di internet atau buku untuk dimasukkan sekali dalam post..

Perut Oh Perut

Image
Assalamualaikum..buat pembaca semua..

Perut,oh perut..

"Termakan banyak sakit,tersalah makan sakit,makan tak tentu sakit..kalaulah boleh kufaham perutkuni,"aku mengeluh sendirian.

"Perut oh perut, kenapa kau selalu sakit?"

"Aku selalu sakit, sebab engkaulah puncanya".


Tukar Blog Template Lagi

Image
Assalamualaikum..
Terima kasih kerana melawat blog ini,mana yang eloktu ambil,yang kurang yang tak elok tu buang jauh2 ye..-)

Nampaknya saya tukar template blog lagi. Ini tak tahu dah kali keberapa puluh ke.Macam-macam warna pernah try,dan guna,background,latar putih,latar gelap.Dulu saya suka latar gelap,tulisan terang,makin lama saya tukar ke latar terang tulisan gelap.Pilihan boleh berubah.Kalau dulu saya nak template yang fancy,yang lawa2 tu,sekarangni saya nak template yang simple je tapi cepat loading.Simple tapi eye-catching,not dull.Ada tak?he2..


Selamat Hari Bapa 2012

Image
Assalamualaikum..
Hari ini 27 Rejab iaitu tarikh di mana peristiwa Israk Mikraj itu berlaku.Peristiwa ini memberikan banyak iktibar kepada kita,semoga kita mengambil pengajaran.


Hari ini jua,jatuhnya tarikh Hari Bapa..Jadi saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada bapa saya dan kepada semua bapa..Di kejarangan menghubungi bapa,apakata kita menggunakan kesempatan ini mengucapkan ucapan ini kepada bapa,kadang kala kita leka..Seperti hari ibu juga,bukanlah sehari sahaja kita raikan,tetapi itu lebih baik jika kita sekurang-kurangnya terpukul untuk mengingati mereka,dan menjadi titik kesedaran kepada kita untuk sentiasa mendoakan mereka,mengingati mereka sentiasa, di hari-hari seterusnya..Insya-Allah..

Why Women Cry

Image
Assalamualaikum..
Sharing a beautiful poem about Why Women Cry..


WHY WOMEN CRY


Women cry
Because it cleanses our souls
And purifies our spirits
Like a fresh waterfall

50 Tanda-tanda Orang Munafiq Menurut Al-Qur’an & Sunnah

Image
Assalamualaikum buat sahabat,pembaca,pengunjung sekalian.. Saya nak berkongsi tentang tanda-tanda orang munafik.. Selamat membaca,dan semoga kita mengambil iktibar dan pengajaran serta  berusaha memperbaiki diri kita Insya-Allah.. Semoga kita dijauhkan daripada sifat2 munafiq ini..Insya-Allah..
50 Tanda-tanda Orang MunafiQ Menurut Al-Qur’an & Sunnah


1.Malas Beribadah Kepada Allah s.w.t
2.Lupa Kepada  Allah s.w.t
3.Melalaikan Solat Fardhu
4.Mempercepatkan Mengerjakan Solat
5.Gemar Meninggalkan Solat Berjemaah
6.Meninggalkan Solat Jumaat
7.Melakukan Dosa Dan Kemungkaran Secara Sembunyi
8.Menyuruh Yang Mungkar Dan Melarang Yang Makruf
9.Menyembunyikan Ilmu Pengetahuan
10.Mengamalkan Riak

Generasi Harapan - Kembali Kepada-Mu

Image
Assalamualaikum.. Nak berkongsi lagu ini..sebenarnya amat terkejut,so surprised jumpa laguni.
Generasi Harapan - kembali kepada-Mu Tengah2 layan lagu di blog orang, tiba2 keluar lagu ini..bahasa Melayu.. Ni antara lagu feveret korean OST dulu hee..adapted from Smile Again OST.. Best melody nya,instrumental song Korean Drama OST kan selalu best hehe.. Apapun,jom hayati liriknya..semoga dapat pengajaran,InsyaAllah..-)

Umat Islam Sentiasa Boleh

Image
Assalamualaikum.. Setiap kali je dengar lagu ini saya akan rasa motivated sikit.. lagunya santai..nasihatkan kita..
Umat Islam harus cemerlang Hari ini mesti lebih baik dari semalam.. Jangan buang masa.. Siapa kata kita tidak boleh.. Kita ada Allah..
Yes,we can!!
Liriknya terngiang-ngiang..

Konvensyen Memartabatkan Islam Memperkasakan Ummah (KOMPAS) 2012

Image
klik untuk besarkan
Assalamualaikum.. Mudah-mudahan kita berada dalam kedaan terbaik..InsyaAllah.. Nak berkongsi ini..Mana yang lapang,dekat-dekat tu marilah datang..yuran masuk pun murahni.. Teringin saya nak datang..isk2 hehe
Kompas 2012
Quote of the day
"Katakanlah!Adakah sama antara orang yang berilmu dan orang yang tidak berilmu?"  ( S.AZ-Zumar,ayat 9)

“Enthusiasm is excitement with inspiration, motivation, and a pinch of creativity.” ~Bo Bennett quotes~
Ambil yang jernih,buang yang keruh.. -)
sekian,wassalam..

Doa Menaikkan Seri Wajah

Image
Assalamualaikum..
Sambil-sambil tengok cermin..doa sekali ya..Insya-Allah.. (berapa kali agaknya kita tengok cermin dalam sehari..-p )
“The greatest treasures are those invisible to the eye but found by the heart.” ~anonymous~
Terima kasih daun keladi, ada masa bacalah lagi..
wassalam..

Mari Hulurkan Bantuan

Image
Assalamualaikum..
Takziah dan simpati saya ke atas ujian yang menimpa keluarga Ammar Yasir.Rumah keluarga beliau di kampung hangus kebakaran.Tapi syukurlah keluarganya selamat semua.Pada sesiapa yang nak membantu,walau sedikit pun sungguh besar pertolongan anda semua.Bantulah sedikit untuk meringankan beban keluarga beliau.


Baca di sini rumah terbakar


Nama : Ammar Yasir Bin Che Hassan
Maybank : 163082138960
CIMB : 13040077370526
-blogammar.com-


Memahami Al-Quran

Image
Assalamualaikum..buat pembaca ..Terima kasih sudi menjengah masukye..-D

Nampaknya kurang pulak perhatian saya kat blogni..maklumlah dah ada wadah perkongsian baru..hehe..
Saya sejak akhir-akhir ni suka pulak masuk Halaqah.net..sebab banyak isu2,forum dibincangkan..Nak perkongsian,ilmu yang berguna banyak..macam-macam topik..Jadi,saya pun nak juga menyumbangkan sedikit ilmu atau perkongsian di situ..sampai terlupalak ada blog di sini..hehe..
Tapi takpe,tak rugipun.Dan kadang-kadang saya bila cek blogni,saya bukan nak buat post baru,sebaliknya saya baca balik post2 lama..iyalah,nak cek2 apa post2 lama saya..Nak filter2 sikit..dan nak baca balik apa yng saya kongsi selama ni..kadang2 saya kongsi tapi saya pun terlupa apa yang diberitahu..jadi,peringatan kepada diri saya semula..anda ingat,saya pun ingat..InsyaAllah..Filter sebab takut jugak benda melalaikan mengarut2 saya postkan..Jadi mana yang kurangtu,maafkanlah saya ya,dan ambillah yang jernih,buang yang keruh..

Mutiara Cinta

Image
Assalamualaikum.. Cinta..


~Cinta suatu perasaan yang sukar digambarkan melalui kata-kata.Ia hanya dapat dinikmati secara mengalaminya sendiri.Cinta tidak dapat dipelajari tetapi dialami~


~Jangan hendaknya perasaan cintamu menyebabkan dirimu menjadi sengsara dan kebencianmu membuat kamu membabi buta~


~Jika cinta sudah tiada di hati anda,tandanya salah satu nikmat Allah telah tercabut daripada anda,sedang cinta salah satu nikmat teragung Allah terhadap hamba-hambaNYA~

Memupuk Semangat Ukhuwah

Image
Assalamualaikum..
Baru-baru ini saya ada pergi join Ad-Daurah.Bukan dirancang,tapi secara kebetulan sahaja,almost on the spot saya tahu,saya rasa nak pergi.Rasa macam lama dah tak pergi program macamtu..secara life..Ustaz sentuh banyak tentang ukhwah..dan kemudian tentang Palestin.


Nak kongsikan sedikit input..


Ukhuwah yang seperti kita faham adalah persaudaraan.
Perkataan “ukhuwah” berasal daripada kata akar “akha” yang bermaksud saudara.
Adanya kasih sayang dan rasa hormat,ikatan yang berdasarkan akidah,serta perasaan iman dan taqwa.


Kita Sebenarnya..

Image
Assalamualaikum..

Jadual Puasa 2012

Image
Assalamualaikum. Mari kita bersama-sama berpuasa ,Insya-Allah -)
"O those who believe, the fasts have been enjoined upon you as were enjoined upon those before so that you be God-fearing." Quran Surah 2 (Al-Imran) Verse 183
source-download download link1 download link2

Menanti Solehah-Aiman

Image
Assalamualaikum..
Hari ini nak kongsi tentang lagu Menanti Solehah.Seperti biasa,saya tak sedar lagu apa yang saya dengar.Tapi saya rasa macam baruje dengar laguni,tahun ni..rasa macam baru-baruni je kot dengar??-p


Saya mulanya dengar lagu Nonstop Walking or Berjalan Tanpa Henti..hehe..oleh Devotees..a very inspiring song.Masa pasang lagutu,lepastu ade pulak keluar Menanti Solehah.Saya dengar lirik 'Jangan Berhenti,Jangan Terhenti' Aikk..nape macam ala2 lagu Berjalan Tanpa Hentije? Suruh kita jangan berhentini..,'Jangan Jangan,Berputus Asa'.
Lebih kuranglah tu..-p

Dialog Moden Lagi Berpahala Menyebutnya

Image
~klik imej untuk lebih jelas~

Mudah bukan?Betulkan yang biasa,biasakan yang sebetulnya. Selamat mencuba!! -)
sumber:solusi

Doa Dhuha (UNIC) +Lyrics

Image
Assalamualaikum..saya nak berkongsi doa dhuha,beserta alunan doa ini oleh kumpulan nasyid UNIC,memang membantu juga untuk ingat -)



Kegunaan Lemon Yang Pelbagai

Image
Assalamualaikum buat pembaca semua.Terima kasih kerana singgah di blog saya,harap-harapnya apa yang saya kongsi berguna untuk kita semua..


Bila sebutlemon,mesti saya teringat sabun axion lemon.huhu..Bahasa melayunya lemon,Inggeris pun lemon,arabic limun,filipino limon,latin citrum,french citron....memang dekat2la..lemon and citrus.Lemon dikategorikan dalam buah-buahan citrus,selain daripada limau,oren,dan sebagainya.Lemon ni sangatlah popular,tapi mahal sikitla,hehe..Dan penggunaan lemon dah ada kat macam-macam produk sekarang,yang memberi haruman lemon.Bukan saja bau yang harum malah khasiat kesihatan pun tak kurangnya..Antara yang menarik tentang lemon boleh saya kongsi:-

Law Kana Bainana

Image
Assalamualaikum buat para pembaca semua.Semoga kita berada dalam keadaan yang terbaik,mudah-mudahan,Insya-Allah..


Saya nak berkongsi video lagu Law Kana Bainana,yang bermaksud Andai Rasulullah s.a.w bersama kita.Kekasih (habib) ni merujuk kepada Rasulullah..
Rasanya macam pernah dengar di IKIM,tapi tak perasankot.huhu.Tapi baru-barunila saya dengar kat TV Al-Hijrah.Rasa sayu dan sebak je dengar dan menghayati makna laguni..Lagu ini juga lagu tema rancangan Law Kana Bainana..selamat mendengar dan menghayati lagi ini..

Ada Apa Dengan TV Al-Hijrah

Image
Assalamualaikum para sahabat pembaca semua..
Semoga sihat walafiat,Al-Hamdulillah..


Jika ditanya tentang siaran tv kegemaran anda?Ape yer agaknyer?lagi2 sekarang ni macam2 saluran ade,kalau dulu ada 3 saluran utama..Tv1,Tv2,Tv3..lepas tu adelah metrotv sekejap..lepastu datangla ntv7,8tv,tv9 dan paling latest tv Al-Hijrah.Seingat saya dulu Tv1 utamanya berita,cerita melayu dan dokumentari..Tv2 ada banyak movie2,cerita Inggeris,cerita Tamil/India..dan Tv3 selain berita yang popular,banyak cerita/drama macam2 negara..ntv7,8tv pulak banyak drama2 asia dan inggeris..


Ini semua,baru saluran tv yang biasa,kalau Astro tu tak payah cakaplah kan,macam2 ada..tapi rumah saya xpernah ada Astro,jadi saya tak tahu..dulu saya macam curious,bestker ada Astro?Boleh tengok cerita yang takde kat tv..banyak pulaktukan..Tapi lama-lama saya sedar,saya bersyukur lah tak pernah ada Astro.Kalau tak,mahu tak berebutnye tv kat rumahtu,lagi2 Astro kan ade bola 24 jam??huhu..Lagipun,bertambah2 hiburan takut saya bole…

Happy Birthday Poems

Image
It May Be Late, But It’s Not Too Late ~Tom Mulhern~
It’s your birthday, woop-de-doo Another year you’ve made it through
Some parts were high and some were low But where exactly did the rest of it go?  And what is it that you have to show? 
A few gray hairs, a pound or two But about those dreams of things you’ll do . . .  Like learn to play tuba, or visit Katmandu Or read “War and Peace” all the way through? 
Whatever secret wish you may hold Sensibly cautious, or outrageously bold My wish for you, no matter how old Is to act out some stories as yet untold

Lagu Sesat Di Blog

Image
Salam..
Saya just nak inform ni..kalau mane2 pelawat,kawan-kawan yang masuk blog saya ni,ada terdengar lagu apa-apa,ala-ala mexico ke,itu sebenarnya bukan saya yang letak..Saya takde pasang lagu kat blog.Saya pun tak tahu kenapa..Takpela,harap-harap dia setel dengan sendirinye,yelah,die datang sendiri,hilang sendirila..huhu..
Ok,saya nk sajikan dengan funny jokes..funny ke?Agkla..-D


Physicist, chemist, and statistician
Three professors (a physicist, a chemist, and a statistician) are called in to see their dean. Just as they arrive the dean is called out of his office, leaving the three professors there. The professors see with alarm that there is a fire in the wastebasket.


The physicist says, "I know what to do! We must cool down the materials until their temperature is lower than the ignition temperature and then the fire will go out."


The chemist says, "No! No! I know what to do! We must cut off the supply of oxygen so that the fire will go out due to lack of one of the re…

Mencintai Tak Semestinya Memiliki

Image
Assalamualaikum..semoga pembaca semua tersenyum ceria..-D


Pasti sahabat,pembaca semua pernah mendengar nama Salman Al-Farisi ni kan,salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w..Seingat sayalah,bila sebut nama Salman je,mesti saya teringatkanPerang Khandak yang bermaksud parit;kerana Salmanlah yang mencadangkan pembinaan parit bagi menguatkan pertahanan Kota Madinah..


Salman,selain sikap takwa dan zuhudnya,jasa dan sumbangannya,beliau juga tidak lari dari kisah mencari cinta sejati..Kisah cinta Salman yang ini benar-benar membuat saya terharu..seperti tajuk yang tertera di atas..selamat membaca..-)


Mencintai Tak Semestinya Memiliki.
Menggamit kisah cinta luar biasa seorang hamba..kisah cinta Salman Al-Farisi mahu dicoret dan dikongsi..untuk menyentuh hati-hati yang mahu sentiasa terjaga dengan cintaNya..

Jom Dengar IKIM.fm

Image
Assalamualaikum..buat pembaca dan sahabat semua.Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak kerana sudi menjengah ke blog saya ini.Harap2 anda semua baik-baik,sihat selalu.Semoga yang baik dari blog ni bolehlah ambil pengajaran. :-)


          Adakah anda suka dengar radio?Saya dulu sukalah,masa zaman sekolah dulu.Saya ingt lagi bila hari Ahadje,tunggu carta lagu..kat era..pasang kat kelas??ataupun dalam asrama.huhu..Tu masa zaman sekolah asrama.Dulu selalu jugak tukar-tukar stesen radio.Lepastu dah lama tak dengar..beberapa tahun atas sebab2 tertentu.Dengar sekali sekala bila cuti.Sekarangni pun bukanlah selalupun saya dengar,saya dengar bila balik rumahje.Sebab mak saya pasang radio IKIM 24 jam..hehe..takdela..selama mana ada orang di rumah,selagi tak tidur atau ad orang dengar die pasangla.Saya nak kata dengar IKIM zaman sekolah dulu,memang pernahla,sebab mak saya yang pasang di bilik dia.Tapi bila dalam bilik saya sendiri,saya pasang radio lain.Nk dengar IKIM ni bila nak azanje..selalun…

7 Secrets of Success

Image
*klik gambar untuk besarkan
Wassalam..-D

Irfan Makki - Mabrook with Lyrics

Image
Assalamualaikum..
Saya harap mudah-mudahan pembaca semua sihat walafiat....-D
Saya ok,Alhamdulillah,cuma batuk selsema sikit.Just nak kongsi laguni-->>Mabrook by Irfan Makki.first time saya dengar rasanya kt radio IKIM..masa kat umahla..Selalu dengar,best.Saya ni biasalah cenderung untuk meminati lagu melalui irama dan melodi.Bila rasa macam bestje rentak,dah suke..walau tak tahu lirik..hehe..Agaknye sebab tulakot saya senang suka instrumental song..xperlu ada suara..hanya rentak..-D


Laguni,part yang paling obvious,saya perasan masa ada lirik bahasa melayu..Bahasa melayunya pelik semacam.Sangat lembut dan tak lancar macam orang melayu sebutla..hehe..rupenya Irfan Makki yang nyanyi.Ni first time saya kenal.Lembutnye suara die nyanyi.Sebenarnya banyak kali dah dengar nama dia.Tapi tak pernah terfikir nak cek pun..hu2..Laguni santai,catchy,happy song..Ceria..Lagu ni bertemakan perkahwinan,dalam Islam.Bolehla ditujukan untuk pengantin2 baru.Macam lagu Barakallah (Maher Zain) ,happytu p…

Why Women Cry

Image
A little boy asked his mother, "Why are you crying?"
"Because I need to" she said.
"I don't understand," he said.
His mother just hugged him and said, "And you never will."


Later the little boy asked his father, "Why does mother seem to cry for no reason?"
"All women cry for no reason," his dad answered carelessly.


The little boy grew up and became a man, still wondering why women cry. 
Finally he asked the old wise shaikh (scholar). "He'll surely knows the answer", he thought.
"Ya Shaikh! Why do women cry so easily?"

Why I Cry

Image
Why I Cry
You’re the reason why I cry

The way I'm feeling
It's quite hard to describe
I feel so alone and lost
In this unbearable life.
Too many twisted emotions
My stomach all tied in knots
Wish there was something I could do
To completely erase all these thoughts.
How long must I feel this pain?

Fortiguard Web Filtering

Image
Assalamualaikum..


Saya sebenarnya rasa 'irritated' lah dengan benda alahni--->>>Fortiguard Web Filtering
Apa benda ni??Fortiguard Web Filtering aka FWF ni adalah service yang akan block/filter web url,selalunya digunakan di sekolah,perpustakaan,agensi kerajaan,pejabat2 etc..Termasuklah kat tempat saya ni..wahaha..Dulu saya tak pernah jumpe benda ni,kt rumah xde,cuma ni first time saya jumpe,bile access kat internet kat kolej/hostel ni je..Mula2 saya jumpa FWF ni,saya geram jugakla,komputer saya ni kenapa,nak block2 ni,bukan saya bukak site yang pelik2kan.hu2..Mungkin setting kat laptopkot.Kat internet security ke.hu2..Google chrome memang ad block jugak,tapi ini lain,kita xleh masuk langsung.hee..


Akhirnya,fine la saya faham die akan block site yang ada atau suspected ada malware,virus,atau inappropriate sites (pornography site,pishing,scam url,etc)to acccess.Tapi yang peliknya ade sesetengah webpage/url popular and safelah saya rasa,yang saya pernah masuk pun kena block…

Ceragem Bed

Image
Ceragem Bed

Assalamualaikum.


Pernah dengar tak nama Ceragem Bed?Saya pun baruje dengar,emak saya cerita.Syok sangat.Die ngan adik saya pergi kat tempat yang bagi service therapy Ceragem Bed ni,free masatu kalo tak silap.Tapi seronok dengar mak saya cerita.Kebanyakannya orang2 berusialah pergi tempat tu.


Ceragem ni adalah produk buatan Korea dan dah banyak dipasarkan di negara-negara lain.Tapi kat negara kitalah rasanya agak baru kot..he2.Ceragem ni katil,tapi bukan katil biasa yang selesatuh..-D
Ini katil ada fungsi untuk kesihatan.

Kebaikan Ceragem 
-lancarkan perjalanan darah
-legakan sengal2,sakit otot,sakit belakang
-kurangkan stress,perbaiki tidur
-legakan sakit disebabkan arthritis



Handphone And Brain Cancer

Image
Assalamualaikum..
Hari ni nak share sikitlah tentang tajuk di atas..
Handphone And Brain Cancer atau bahasa melayunya Telefon bimbit dan kanser otak.
Saya pasti mesti ramai yang pernah baca dan tahukan..tentangni..
Saya pun pernah dengar,tapi masih tak sure gitu,is thisFact or Fiction??huhu


Sebenarnya,macam mana handphone/cell phone boleh dikaitkan dengan barah otak?


Kena tahu basic sikit tentang sinar radiasi yang dikeluarkan oleh handphone..



Handphone emit signals using radiofrequency energy(radio waves),and this radio waves is a form of electromagnetic radiation(EMR).EMR can be divided into two,ionizing and non-ionizing radiation.Ionizing radiation are like X-rays,gamma rays,uv rays.And non-ionizing examples are radiowaves,extremely low frequency,or power frequency waves.Ionizing radiation is known to cause cancer,by causing DNA damage.

live Traffic