expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 14, 2012

Resepi Kek Perkahwinan



Assalamualaikum buat sahabat semua..
Shukran jazilan kasiran sudi singgah membaca..
Hari ini hendak berkongsi tentang resepi kek kahwin..

Nampak  sedapje kek di atas kan..indahnya perkahwinan jika sesedap rasa kek di atas ini..
Manis je selalu..Betulkah kek sentiasa manis?Mungkin bergantung kepada jenis kek juga..
Dan apakah ramuannya,bahan-bahan yang digunakan untuk membuatnya,cara mengadun,memasak,dan sekalipun cara menyimpan dan menikmatinya!
Jadi pentingkan bahan,teknik dan cara memasak kek ini demi menghasilkan kek yang baik,berkualiti,sedap,tahan lama..


Tuesday, December 11, 2012

Jika Aku Jatuh Cinta



Assalamualaikum..
Apa khabar pembaca semua..semoga berada dalam keadaan terbaik..InsyaAllah..

Saya hendak berkongsi puisi Jika Aku Jatuh Cinta oleh Syed Qutb..

Selamat membaca dan menghayati puisi ini ..di youtube di atas..
sungguh mengharukan..


Sunday, November 25, 2012

Blogging Tips: How To Master



Assalamualaikum..

Apa khabar pembaca setia blog saya..atau silent reader,anonymous reader atau guest hari ini..

Saya tergerak nak tulis post setelah menghadapi masalah dalam berblogging..he2..Biasalah..peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam kehidupan seharian selalu juga memberi idea kepada kita untuk berkongsi cerita..

Saya bukan nak bagitahu blogging tips,tapi cuma nak berkongsi cara hendak master/belajar blogging tips..Pelik ke,tak pelik kan..Kiranya teknik/cara saja..hu2

Saya bukanlah ottai blogger..blog pun biasa-biasa je..dan free bloggers..tak pernah guna web berbayar..Cuma tips-tips blogging saya belajar sedikirt-sedikit dengan mencuba-cuba sendiri..yang basic2 ni..hu2


Friday, November 2, 2012

Why A Woman Cries



Why a woman starts crying?Various reasons..here are some of them..

Why a woman cries
Because she gets emotional easily,
Making her feel touchy-feely,
When hearing other’s sad story,
As if it is her own life journey.


Why a woman cries
Because she was hurt terribly,
By the closest ones or anybody,
Even simple words not taken lightly,
She always being hurt unknowingly.

Monday, October 29, 2012

Reward For Valuedopinions Survey



Assalamualaikum..buat pembaca..

Baru-baru ini saya dapat baucer daripada valuedopinions survey setelah cukup point untuk redeem..Bila saya join?Setahun lepas tak silap..Baucer saya bernilai RM30..Jumlah sebenarnya bergantung kepada kekerapan dan validity of our survey..sama ada kita qualified untuk survey yang dijawab juga..Saya ni takla rajin sangat jawab,bila ada masa dan rajin nak jawabje..mungkin sebabtu juga lambat..Setahun mungkin terasa lama..tapi masa berlalu sangat pantas..dah setahun dah..nasibla belajar lagi,jika dah kerja entah ada tak masa buat survey2 cenggini..hehe..good experience..Saya dahulu suka join pertandingan2 apa-apa yang saya mampu nak join..Asalkan ada semangat dan tak putus asa walau tak berjaya..


Thursday, September 27, 2012

3 in 1 In One Day



Assalamualaikum buat pembaca yang saya kasihi semua..

Terima kasih sudi menjengah blog saya ini..Sekali sekala hendak post sesuatu di sini..
Mudah-mudahan ada input yang dapat dikongsi bersama..

Saya cuma nak kongsi peristiwa yang saya panggil 3 in 1 in one day ni..

Sabtu lepas,saya ikut emak dan ayah hantar adik lelaki ke tempat belajarnya di Johor..agak jauhla perjalanannya,mengambil masa 4 jam..Adik lelaki saya lagi seorang ikut menyusul tapi kemudian sikitla..Kami naik van,dia sorang naik motor..Balik dari Johor kami ke Negeri sembilan singgah rumah bakal saudara..di Seremban hehe..dan ke rumah pakcik di Port Dickson...


Thursday, September 20, 2012

Holiday Break


Assalamualaikum..

Penantian sudahpun berakhir..dan syukur sangat-sangat padamu ya Allah..perkenankan doaku..permudahkan urusanku..Subhanallah..Allah tahu apa yang terbaik untuk saya bukan..-)
Apa yang saya ternanti-nanti sebenarnya tadi?hehe..Tunggu result examje!!ahaks..Sebab last exam saya last 2days,nak menanti result tu,sepanjang dua harini,dugaannya..he2..

Cutipun bermula,5 minggu tak silap..Tapi takla free2 je 5 weeks tu,ada 'tugasan' juga..namun seronok juga bila cuti..Sebab dah lama tak terasa cuti penjang..sekarang ni bila cuti Sem je 2 minggu paling lama,kalau tak seminggu je cuti..Cuti sebulan ni bersyukurnya..dapat duduk rumah...

Saya nak tanamkan azam baru dalam diri..hendak perbaiki diri lagi..mudah-mudahan saya tidak sia-siakan cuti ini begitu sahaja..must be a new me,naik SEM baru nanti..Saya nak jadi diri yang lebih bersemangat,yakin,dan berubah untuk kebaikan..InsyaAllah..

Yang baca post ini,terima kasih sangat2 dan doakan saya mencapai impian dan azam saya ye..-)
Sekian,wassalam..

Waiting for something..



Assalamualaikum..

Semalam dan harini terasa masa lambat berlalu..sebab apa?
Saya menantikan sesuatu..because waiting for something..
Waktu berjalan,saya tak boleh nak relaks..
Ya Allah,bertenanglah wahai diri..
Bukankah kita disaran jangan membung masa,jangan menanti-nantikan sesuatu,setiap masa perlu diisi..


Kata orang penantian suatu penyeksaan..
Betulkah..bagi saya ya..
Tapi tidak bagi orang2 yang bersabar bukan..
Adakah aku ini tidak bersabar..
Dalam penantian itu haruslah diisi dengan perkara2 yang bermanfaat..
Doalah..ya Allah..permudahkanlah urusanku..


Sunday, September 2, 2012

Don't Be Sad


Assalamualaikum..
To my dearest blog which I've left  for quite some time..
I'm not feeling sad actually at the moment..
but just by listening to some kind of instrumental song makes my heart
feels sad..it disturbed the stillness inside me..
because the melody of the song is so sad.
It's very soft,nice sentimental music which can make me
stop my work or anything that I do..-p
Sometimes the sadness is unavoidable,it can happens anytime,may not give
any signs,it may be just a moment,a second,and that's all..
I think I'm not listening much to song these days so when I listening ones,the feeling is 
unexplained..I miss this kind of melody..

To remind myself,don't be sad..
or if you suddenly feel sad,remember Allah..
Allah is always there for you..
I can be spontaneous when it comes for something sad..
Mother once said I have the look of someone who suffers a lot,despite a young age..
I might getting older and aging fast if I don't change to a much better life-style
and life-management..Hopefully the next chance will be a lot,much better....hu2..

InsyaAllah..-)


Thursday, August 23, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433 Hijrah


Assalamualaikum buat pembaca semua..

Kepada pembaca,follower,dan silent reader (he2) 
saya mengucapkan

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, 
Syawal 1433 Hijrah,
2012 Masihi.

dan 

Minta maaf dari saya buat semua..

Taqabbalallahu minna wa minkum

~Semoga Allah menerima aku dan kalian. ~

Maksudnya; menerima di sini adalah menerima segala amal dan ibadah kita di bulan Ramadhan.


p/s: Harap tidak terlambat lagi,masih awal lagikan..walau dah masuk raya ke-6 dah malamni..-)

Friday, July 20, 2012

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Ramadhan 1433 Hijrah


Assalamualaikum buat pembaca.
Saya ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa Ramadhan 1433H kepada semua umat Islam.Selamat mengerjakan solat Tarawikh bermula malam ini.Minta maaf dari saya buat semua.Semoga kita menggunakan Ramadhan ini semaksimumnya untuk meningkatkan amal ibadah, dan memperbaiki diri kita.InshaAllah..-)



Sunday, July 15, 2012

Kisah Aku Dan Empat Isteri



Kisah Aku Dan Empat Isteri


Aku seorang ahli perniagaan yang punya empat isteri. Pada kesempatan ini aku ingin bercerita tentang isteri-isteriku. Berminat? Ayuh, mari ikuti kisahku. 


Kumulakan dengan isteri yang paling kusayang. Siapa lagi, kalau bukan isteri yang keempat. Dia paling cantik,muda, paling bertenaga. Dialah isteri yang paling kucintai. Justeru dia sangat banyak membantuku. Kalau aku keletihan, dialah yang meyelesaikan segala kerja yang melibatkan tenaga. Dia macam tidak pernah keletihan. Oh, bertuah sungguh punya isetri muda yang kuat dan bertenaga. Dia adalah pujaanku yang sentiasa kujaga dan kudambakan kasihnya.Kepada isteri ke-empat juga aku selalu memberinya banyak harta dan kesenangan.



Friday, July 13, 2012

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi Pada Hari Jumaat





Assalamualaikum..


Di sini saya ingin berkongsi tentang kelebihan membeaca Surah Al-Kahfi pada Hari Jumaat.


Keutamaan Surah Al-Kahfi Di Hari Jumaat


Membaca surah Al Kahfi adalah suatu hal yang sangat dianjurkan (mustahab) di hari Jumaat kerana kandungan pahala yang sangat besar sebagaimana Hadis Rasulullah SAW :



Thursday, July 12, 2012

Poligami vs Monogami



Assalamualaikum buat pembaca semua.

       Tajuk ini bukanlah tajuk yang saya rancang nak pos.Tajuk pun main reka saja,tak tahu nak letak tajuk apa yang sesuai.Tapi sebab saya tak ada idea nak pos pasal apa di blog ni,sunyi dari update pos-pos baru,jadi saya poskan di sini.Saya lebih banyak post di Halaqah sebab saya suka join discussion,musyawarah begitu.Ada yang salah,orang betulkan..Tak ada topik punya pasal,saya postlah tajuk ini di sini.Ini kali pertama saya buat post pasal rumahtangga di blog ini,hehe

       Sebahagian daripada isi kandungannya juga memang saya nak post di blog tapi..entahla.Bila di Halaqah,saya nampak topik,rasa nak reply,automatik ada idea nak cakap apa,sambil cari bahan-bahan di internet atau buku untuk dimasukkan sekali dalam post..

Monday, July 2, 2012

Perut Oh Perut



Assalamualaikum..buat pembaca semua..

Perut,oh perut..

"Termakan banyak sakit,tersalah makan sakit,makan tak tentu sakit..kalaulah boleh kufaham perutkuni,"aku mengeluh sendirian.

"Perut oh perut, kenapa kau selalu sakit?"

"Aku selalu sakit, sebab engkaulah puncanya".


Thursday, June 28, 2012

Tukar Blog Template Lagi



Assalamualaikum..
Terima kasih kerana melawat blog ini,mana yang eloktu ambil,yang kurang yang tak elok tu buang jauh2 ye..-)

Nampaknya saya tukar template blog lagi. Ini tak tahu dah kali keberapa puluh ke.Macam-macam warna pernah try,dan guna,background,latar putih,latar gelap.Dulu saya suka latar gelap,tulisan terang,makin lama saya tukar ke latar terang tulisan gelap.Pilihan boleh berubah.Kalau dulu saya nak template yang fancy,yang lawa2 tu,sekarangni saya nak template yang simple je tapi cepat loading.Simple tapi eye-catching,not dull.Ada tak?he2..


Sunday, June 17, 2012

Selamat Hari Bapa 2012


Assalamualaikum..
Hari ini 27 Rejab iaitu tarikh di mana peristiwa Israk Mikraj itu berlaku.Peristiwa ini memberikan banyak iktibar kepada kita,semoga kita mengambil pengajaran.


Hari ini jua,jatuhnya tarikh Hari Bapa..Jadi saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada bapa saya dan kepada semua bapa..Di kejarangan menghubungi bapa,apakata kita menggunakan kesempatan ini mengucapkan ucapan ini kepada bapa,kadang kala kita leka..Seperti hari ibu juga,bukanlah sehari sahaja kita raikan,tetapi itu lebih baik jika kita sekurang-kurangnya terpukul untuk mengingati mereka,dan menjadi titik kesedaran kepada kita untuk sentiasa mendoakan mereka,mengingati mereka sentiasa, di hari-hari seterusnya..Insya-Allah..

Why Women Cry



Assalamualaikum..
Sharing a beautiful poem about Why Women Cry..


WHY WOMEN CRY


Women cry
Because it cleanses our souls
And purifies our spirits
Like a fresh waterfall

Saturday, June 16, 2012

50 Tanda-tanda Orang Munafiq Menurut Al-Qur’an & Sunnah


Assalamualaikum buat sahabat,pembaca,pengunjung sekalian..
Saya nak berkongsi tentang tanda-tanda orang munafik..
Selamat membaca,dan semoga kita mengambil iktibar dan pengajaran serta 
berusaha memperbaiki diri kita Insya-Allah..
Semoga kita dijauhkan daripada sifat2 munafiq ini..Insya-Allah..

50 Tanda-tanda Orang MunafiQ Menurut Al-Qur’an & Sunnah


1.Malas Beribadah Kepada Allah s.w.t
2.Lupa Kepada  Allah s.w.t
3.Melalaikan Solat Fardhu
4.Mempercepatkan Mengerjakan Solat
5.Gemar Meninggalkan Solat Berjemaah
6.Meninggalkan Solat Jumaat
7.Melakukan Dosa Dan Kemungkaran Secara Sembunyi
8.Menyuruh Yang Mungkar Dan Melarang Yang Makruf
9.Menyembunyikan Ilmu Pengetahuan
10.Mengamalkan Riak

Wednesday, June 6, 2012

Generasi Harapan - Kembali Kepada-Mu



Assalamualaikum..
Nak berkongsi lagu ini..sebenarnya amat terkejut,so surprised jumpa laguni.

Generasi Harapan - kembali kepada-Mu
Tengah2 layan lagu di blog orang, tiba2 keluar lagu ini..bahasa Melayu..
Ni antara lagu feveret korean OST dulu hee..adapted from Smile Again OST..
Best melody nya,instrumental song Korean Drama OST kan selalu best hehe..
Apapun,jom hayati liriknya..semoga dapat pengajaran,InsyaAllah..-)

Monday, June 4, 2012

Umat Islam Sentiasa Boleh



Assalamualaikum..
Setiap kali je dengar lagu ini saya akan rasa motivated sikit..
lagunya santai..nasihatkan kita..

Umat Islam harus cemerlang
Hari ini mesti lebih baik dari semalam..
Jangan buang masa..
Siapa kata kita tidak boleh..
Kita ada Allah..

Yes,we can!!

Liriknya terngiang-ngiang..

Sunday, June 3, 2012

Konvensyen Memartabatkan Islam Memperkasakan Ummah (KOMPAS) 2012

klik untuk besarkan

Assalamualaikum..
Mudah-mudahan kita berada dalam kedaan terbaik..InsyaAllah..
Nak berkongsi ini..Mana yang lapang,dekat-dekat tu marilah datang..yuran masuk pun murahni..
Teringin saya nak datang..isk2 hehe


Quote of the day

"Katakanlah!Adakah sama antara orang yang berilmu dan orang yang tidak berilmu?" 
( S.AZ-Zumar,ayat 9)


“Enthusiasm is excitement with inspiration, motivation, and a pinch of creativity.”
~Bo Bennett quotes~

Ambil yang jernih,buang yang keruh.. -)

sekian,wassalam..

Friday, June 1, 2012

Doa Menaikkan Seri Wajah




Assalamualaikum..

Sambil-sambil tengok cermin..doa sekali ya..Insya-Allah..
(berapa kali agaknya kita tengok cermin dalam sehari..-p )

“The greatest treasures are those invisible to the eye but found by the heart.”
~anonymous~

Terima kasih daun keladi,
ada masa bacalah lagi..

wassalam..

Wednesday, May 23, 2012

Mari Hulurkan Bantuan



Assalamualaikum..
Takziah dan simpati saya ke atas ujian yang menimpa keluarga Ammar Yasir.Rumah keluarga beliau di kampung hangus kebakaran.Tapi syukurlah keluarganya selamat semua.Pada sesiapa yang nak membantu,walau sedikit pun sungguh besar pertolongan anda semua.Bantulah sedikit untuk meringankan beban keluarga beliau.


Baca di sini rumah terbakar


Nama : Ammar Yasir Bin Che Hassan
Maybank : 163082138960
CIMB : 13040077370526
-blogammar.com-


Monday, May 21, 2012

Memahami Al-Quran


Assalamualaikum..buat pembaca ..Terima kasih sudi menjengah masukye..-D

Nampaknya kurang pulak perhatian saya kat blogni..maklumlah dah ada wadah perkongsian baru..hehe..
Saya sejak akhir-akhir ni suka pulak masuk Halaqah.net..sebab banyak isu2,forum dibincangkan..Nak perkongsian,ilmu yang berguna banyak..macam-macam topik..Jadi,saya pun nak juga menyumbangkan sedikit ilmu atau perkongsian di situ..sampai terlupalak ada blog di sini..hehe..
Tapi takpe,tak rugipun.Dan kadang-kadang saya bila cek blogni,saya bukan nak buat post baru,sebaliknya saya baca balik post2 lama..iyalah,nak cek2 apa post2 lama saya..Nak filter2 sikit..dan nak baca balik apa yng saya kongsi selama ni..kadang2 saya kongsi tapi saya pun terlupa apa yang diberitahu..jadi,peringatan kepada diri saya semula..anda ingat,saya pun ingat..InsyaAllah..Filter sebab takut jugak benda melalaikan mengarut2 saya postkan..Jadi mana yang kurangtu,maafkanlah saya ya,dan ambillah yang jernih,buang yang keruh..

Wednesday, May 16, 2012

Mutiara Cinta


Assalamualaikum..
Cinta..


~Cinta suatu perasaan yang sukar digambarkan melalui kata-kata.Ia hanya dapat dinikmati secara mengalaminya sendiri.Cinta tidak dapat dipelajari tetapi dialami~


~Jangan hendaknya perasaan cintamu menyebabkan dirimu menjadi sengsara dan kebencianmu membuat kamu membabi buta~


~Jika cinta sudah tiada di hati anda,tandanya salah satu nikmat Allah telah tercabut daripada anda,sedang cinta salah satu nikmat teragung Allah terhadap hamba-hambaNYA~

Memupuk Semangat Ukhuwah



Assalamualaikum..
Baru-baru ini saya ada pergi join Ad-Daurah.Bukan dirancang,tapi secara kebetulan sahaja,almost on the spot saya tahu,saya rasa nak pergi.Rasa macam lama dah tak pergi program macamtu..secara life..Ustaz sentuh banyak tentang ukhwah..dan kemudian tentang Palestin.


Nak kongsikan sedikit input..


Ukhuwah yang seperti kita faham adalah persaudaraan.
Perkataan “ukhuwah” berasal daripada kata akar “akha” yang bermaksud saudara.
Adanya kasih sayang dan rasa hormat,ikatan yang berdasarkan akidah,serta perasaan iman dan taqwa.


Saturday, May 5, 2012

Jadual Puasa 2012



Assalamualaikum.
Mari kita bersama-sama berpuasa ,Insya-Allah -)

"O those who believe, the fasts have been enjoined upon you as were enjoined upon those before so that you be God-fearing."
Quran Surah 2 (Al-Imran) Verse 183

Sunday, April 29, 2012

Menanti Solehah-Aiman



Assalamualaikum..
Hari ini nak kongsi tentang lagu Menanti Solehah.Seperti biasa,saya tak sedar lagu apa yang saya dengar.Tapi saya rasa macam baruje dengar laguni,tahun ni..rasa macam baru-baruni je kot dengar??-p


Saya mulanya dengar lagu Nonstop Walking or Berjalan Tanpa Henti..hehe..oleh Devotees..a very inspiring song.Masa pasang lagutu,lepastu ade pulak keluar Menanti Solehah.Saya dengar lirik 'Jangan Berhenti,Jangan Terhenti' Aikk..nape macam ala2 lagu Berjalan Tanpa Henti je? Suruh kita jangan berhentini..,'Jangan Jangan,Berputus Asa'.
Lebih kuranglah tu..-p

Thursday, April 19, 2012

Dialog Moden Lagi Berpahala Menyebutnya


~klik imej untuk lebih jelas~


Mudah bukan?Betulkan yang biasa,biasakan yang sebetulnya.
Selamat mencuba!! -)

sumber:solusi

Doa Dhuha (UNIC) +Lyrics



Assalamualaikum..saya nak berkongsi doa dhuha,beserta alunan doa ini oleh
kumpulan nasyid UNIC,memang membantu juga untuk ingat -)




Tuesday, April 17, 2012

Kegunaan Lemon Yang Pelbagai


Assalamualaikum buat pembaca semua.Terima kasih kerana singgah di blog saya,harap-harapnya apa yang saya kongsi berguna untuk kita semua..


Bila sebut lemon,mesti saya teringat sabun axion lemon.huhu..Bahasa melayunya lemon,Inggeris pun lemon,arabic limun,filipino limon,latin citrum,french citron....memang dekat2la..lemon and citrus.Lemon dikategorikan dalam buah-buahan citrus,selain daripada limau,oren,dan sebagainya.Lemon ni sangatlah popular,tapi mahal sikitla,hehe..Dan penggunaan lemon dah ada kat macam-macam produk sekarang,yang memberi haruman lemon.Bukan saja bau yang harum malah khasiat kesihatan pun tak kurangnya..Antara yang menarik tentang lemon boleh saya kongsi:-

Tuesday, April 3, 2012

Law Kana Bainana



Assalamualaikum buat para pembaca semua.Semoga kita berada dalam keadaan yang terbaik,mudah-mudahan,Insya-Allah..


Saya nak berkongsi video lagu Law Kana Bainana,yang bermaksud Andai Rasulullah s.a.w bersama kita.Kekasih (habib) ni merujuk kepada Rasulullah..
Rasanya macam pernah dengar di IKIM,tapi tak perasankot.huhu.Tapi baru-barunila saya dengar kat TV Al-Hijrah.Rasa sayu dan sebak je dengar dan menghayati makna laguni..Lagu ini juga lagu tema rancangan Law Kana Bainana..selamat mendengar dan menghayati lagi ini..

Thursday, March 29, 2012

Ada Apa Dengan TV Al-Hijrah



Assalamualaikum para sahabat pembaca semua..
Semoga sihat walafiat,Al-Hamdulillah..


Jika ditanya tentang siaran tv kegemaran anda?Ape yer agaknyer?lagi2 sekarang ni macam2 saluran ade,kalau dulu ada 3 saluran utama..Tv1,Tv2,Tv3..lepas tu adelah metrotv sekejap..lepastu datangla ntv7,8tv,tv9 dan paling latest tv Al-Hijrah.Seingat saya dulu Tv1 utamanya berita,cerita melayu dan dokumentari..Tv2 ada banyak movie2,cerita Inggeris,cerita Tamil/India..dan Tv3 selain berita yang popular,banyak cerita/drama macam2 negara..ntv7,8tv pulak banyak drama2 asia dan inggeris..


Ini semua,baru saluran tv yang biasa,kalau Astro tu tak payah cakaplah kan,macam2 ada..tapi rumah saya xpernah ada Astro,jadi saya tak tahu..dulu saya macam curious,bestker ada Astro?Boleh tengok cerita yang takde kat tv..banyak pulaktukan..Tapi lama-lama saya sedar,saya bersyukur lah tak pernah ada Astro.Kalau tak,mahu tak berebutnye tv kat rumahtu,lagi2 Astro kan ade bola 24 jam??huhu..Lagipun,bertambah2 hiburan takut saya boleh terleka kat situ.

Wednesday, March 7, 2012

Happy Birthday Poems





It May Be Late, But It’s Not Too Late
 ~Tom Mulhern~

It’s your birthday, woop-de-doo
Another year you’ve made it through

Some parts were high and some were low
But where exactly did the rest of it go? 
And what is it that you have to show? 

A few gray hairs, a pound or two
But about those dreams of things you’ll do . . . 
Like learn to play tuba, or visit Katmandu
Or read “War and Peace” all the way through? 

Whatever secret wish you may hold
Sensibly cautious, or outrageously bold
My wish for you, no matter how old
Is to act out some stories as yet untold


Tuesday, March 6, 2012

Lagu Sesat Di Blog

Salam..
Saya just nak inform ni..kalau mane2 pelawat,kawan-kawan yang masuk blog saya ni,ada terdengar lagu apa-apa,ala-ala mexico ke,itu sebenarnya bukan saya yang letak..Saya takde pasang lagu kat blog.Saya pun tak tahu kenapa..Takpela,harap-harap dia setel dengan sendirinye,yelah,die datang sendiri,hilang sendirila..huhu..
Ok,saya nk sajikan dengan funny jokes..funny ke?Agkla..-D


Physicist, chemist, and statistician
Three professors (a physicist, a chemist, and a statistician) are called in to see their dean. Just as they arrive the dean is called out of his office, leaving the three professors there. The professors see with alarm that there is a fire in the wastebasket.


The physicist says, "I know what to do! We must cool down the materials until their temperature is lower than the ignition temperature and then the fire will go out."


The chemist says, "No! No! I know what to do! We must cut off the supply of oxygen so that the fire will go out due to lack of one of the reactants."


While the physicist and chemist debate what course to take, they both are alarmed to see the statistician running around the room starting other fires. They both scream, "What are you doing?"


To which the statistician replies, "Trying to get an adequate sample size." :-p

Sunday, February 26, 2012

Mencintai Tak Semestinya Memiliki



Assalamualaikum..semoga pembaca semua tersenyum ceria..-D


Pasti sahabat,pembaca semua pernah mendengar nama Salman Al-Farisi ni kan,salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w..Seingat sayalah,bila sebut nama Salman je,mesti saya teringatkan Perang Khandak yang bermaksud parit;kerana Salmanlah yang mencadangkan pembinaan parit bagi menguatkan pertahanan Kota Madinah..


Salman,selain sikap takwa dan zuhudnya,jasa dan sumbangannya,beliau juga tidak lari dari kisah mencari cinta sejati..Kisah cinta Salman yang ini benar-benar membuat saya terharu..seperti tajuk yang tertera di atas..selamat membaca..-)


Mencintai Tak Semestinya Memiliki.
Menggamit kisah cinta luar biasa seorang hamba..kisah cinta Salman Al-Farisi mahu dicoret dan dikongsi..untuk menyentuh hati-hati yang mahu sentiasa terjaga dengan cintaNya..

Saturday, February 25, 2012

Jom Dengar IKIM.fm



Assalamualaikum..buat pembaca dan sahabat semua.Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak kerana sudi menjengah ke blog saya ini.Harap2 anda semua baik-baik,sihat selalu.Semoga yang baik dari blog ni bolehlah ambil pengajaran. :-)


          Adakah anda suka dengar radio?Saya dulu sukalah,masa zaman sekolah dulu.Saya ingt lagi bila hari Ahadje,tunggu carta lagu..kat era..pasang kat kelas??ataupun dalam asrama.huhu..Tu masa zaman sekolah asrama.Dulu selalu jugak tukar-tukar stesen radio.Lepastu dah lama tak dengar..beberapa tahun atas sebab2 tertentu.Dengar sekali sekala bila cuti.Sekarangni pun bukanlah selalupun saya dengar,saya dengar bila balik rumahje.Sebab mak saya pasang radio IKIM 24 jam..hehe..takdela..selama mana ada orang di rumah,selagi tak tidur atau ad orang dengar die pasangla.Saya nak kata dengar IKIM zaman sekolah dulu,memang pernahla,sebab mak saya yang pasang di bilik dia.Tapi bila dalam bilik saya sendiri,saya pasang radio lain.Nk dengar IKIM ni bila nak azanje..selalunye.Lagi2 azan masa bulan puasa..Rasanya sebab masatu saya ni suka dengar lagu..Kan siaran-siaran radio kan banyak pasang lagu..So,tujuan saya masatu tercapai-nak dengar lagu..

Tuesday, January 17, 2012

Irfan Makki - Mabrook with Lyrics



Assalamualaikum..
Saya harap mudah-mudahan pembaca semua sihat walafiat....-D
Saya ok,Alhamdulillah,cuma batuk selsema sikit.Just nak kongsi laguni-->>Mabrook by Irfan Makki.first time saya dengar rasanya kt radio IKIM..masa kat umahla..Selalu dengar,best.Saya ni biasalah cenderung untuk meminati lagu melalui irama dan melodi.Bila rasa macam bestje rentak,dah suke..walau tak tahu lirik..hehe..Agaknye sebab tulakot saya senang suka instrumental song..xperlu ada suara..hanya rentak..-D


Laguni,part yang paling obvious,saya perasan masa ada lirik bahasa melayu..Bahasa melayunya pelik semacam.Sangat lembut dan tak lancar macam orang melayu sebutla..hehe..rupenya Irfan Makki yang nyanyi.Ni first time saya kenal.Lembutnye suara die nyanyi.Sebenarnya banyak kali dah dengar nama dia.Tapi tak pernah terfikir nak cek pun..hu2..Laguni santai,catchy,happy song..Ceria..Lagu ni bertemakan perkahwinan,dalam Islam.Bolehla ditujukan untuk pengantin2 baru.Macam lagu Barakallah (Maher Zain) ,happytu pun mengucapkan tahniah untuk pengantin baru.Mabrook ni maksudnye..congratulation/tahniah..

Thursday, January 12, 2012

Why Women Cry




A little boy asked his mother, "Why are you crying?"
"Because I need to" she said.
"I don't understand," he said.
His mother just hugged him and said, "And you never will."


Later the little boy asked his father, "Why does mother seem to cry for no reason?"
"All women cry for no reason," his dad answered carelessly.


The little boy grew up and became a man, still wondering why women cry. 
Finally he asked the old wise shaikh (scholar). "He'll surely knows the answer", he thought.
"Ya Shaikh! Why do women cry so easily?"

Tuesday, January 10, 2012

Why I Cry


Why I Cry

You’re the reason why I cry


The way I'm feeling

It's quite hard to describe

I feel so alone and lost

In this unbearable life.

Too many twisted emotions

My stomach all tied in knots

Wish there was something I could do

To completely erase all these thoughts.

How long must I feel this pain?

Sunday, January 8, 2012

Fortiguard Web Filtering



Assalamualaikum..


Saya sebenarnya rasa 'irritated' lah dengan benda alahni--->>>Fortiguard Web Filtering
Apa benda ni??Fortiguard Web Filtering aka FWF ni adalah service yang akan block/filter web url,selalunya digunakan di sekolah,perpustakaan,agensi kerajaan,pejabat2 etc..Termasuklah kat tempat saya ni..wahaha..Dulu saya tak pernah jumpe benda ni,kt rumah xde,cuma ni first time saya jumpe,bile access kat internet kat kolej/hostel ni je..Mula2 saya jumpa FWF ni,saya geram jugakla,komputer saya ni kenapa,nak block2 ni,bukan saya bukak site yang pelik2kan.hu2..Mungkin setting kat laptopkot.Kat internet security ke.hu2..Google chrome memang ad block jugak,tapi ini lain,kita xleh masuk langsung.hee..


Akhirnya,fine la saya faham die akan block site yang ada atau suspected ada malware,virus,atau inappropriate sites (pornography site,pishing,scam url,etc)to acccess.Tapi yang peliknya ade sesetengah webpage/url popular and safelah saya rasa,yang saya pernah masuk pun kena block,ntahla,saya pun xfaham.Cuma harap2 saya punye blog tak kena block.Sedihnya kalau tahu blog atau webpage kite kena block.Tu mesti ada malware/virus atau inappropriate content??Jaga2..-D



Saturday, January 7, 2012

Ceragem Bed

Ceragem Bed


Assalamualaikum.


Pernah dengar tak nama Ceragem Bed?Saya pun baruje dengar,emak saya cerita.Syok sangat.Die ngan adik saya pergi kat tempat yang bagi service therapy Ceragem Bed ni,free masatu kalo tak silap.Tapi seronok dengar mak saya cerita.Kebanyakannya orang2 berusialah pergi tempat tu.


Ceragem ni adalah produk buatan Korea dan dah banyak dipasarkan di negara-negara lain.Tapi kat negara kitalah rasanya agak baru kot..he2.Ceragem ni katil,tapi bukan katil biasa yang selesatuh..-D
Ini katil ada fungsi untuk kesihatan.

Kebaikan Ceragem 
-lancarkan perjalanan darah
-legakan sengal2,sakit otot,sakit belakang
-kurangkan stress,perbaiki tidur
-legakan sakit disebabkan arthritis



Tuesday, January 3, 2012

Handphone And Brain Cancer

Assalamualaikum..
Hari ni nak share sikitlah tentang tajuk di atas..
Handphone And Brain Cancer atau bahasa melayunya Telefon bimbit dan kanser otak.
Saya pasti mesti ramai yang pernah baca dan tahukan..tentangni..
Saya pun pernah dengar,tapi masih tak sure gitu,is this Fact or Fiction??huhu


Sebenarnya,macam mana handphone/cell phone boleh dikaitkan dengan barah otak?


Kena tahu basic sikit tentang sinar radiasi yang dikeluarkan oleh handphone..



Handphone emit signals using radiofrequency energy(radio waves),and this radio waves is a form of electromagnetic radiation(EMR).EMR can be divided into two,ionizing and non-ionizing radiation.Ionizing radiation are like X-rays,gamma rays,uv rays.And non-ionizing examples are radiowaves,extremely low frequency,or power frequency waves.Ionizing radiation is known to cause cancer,by causing DNA damage.