expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, July 29, 2011

Rapuhnya Hati


Opick - Rapuh
detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan


seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

Thursday, July 28, 2011

‪Dress for Success, Muslim Style!‬‏ - YouTube


Dress for Success, Muslim Style!‬‏ - YouTube

Mutiara kata hari ini
"Dunia ini adalah perhiasan dan seindah-indah perhiasan adalah wanita solehah"
(Hadis Riwayat Muslim) 

Wednesday, July 27, 2011

Words of Wednesday


 A Poem about Attitude

Read and think..-)

Dear friend..
I have some words to say..Some piece of advices from me
And as a way to remind myself too..

Dear friend..
I can’t bear to watch the sad look in your eyes..
When you feel hurt,i’ll feel the same way too..because we are friends..
Close enough to understand what you’ve been through
I know that you feel terribly sad,feeling down..
Please,don’t be sad anymore..
Don’t ever be a pessimist because of what has happened..
It's foolish to be obsessed with past failures..
As long as we are human, we are bound to make mistakes. .

Sebab Perut Kembung


Assalamualaikum..
Ada banyak sebab kenapa baby nangis..
Tapi saya tak leh lupalah 3 sebab utama ni..basic..he2..
Sama ada 1-lapar,2-pampers basah (faham2),3-sakit..
Sebab bayi kan tak tahu macam mana nak cakap..nangis3..
Lapar nangis,sakit nangis..demam nangis..hu2..macam mana nak bezakan
sebab dia nangis??Jadi,dah tahu punca utama ni kenalah cek satu2..
Sumbat ngan botol susu,kalau tak elok jugak,cek pampers..
Tak elok2 jugak..sakit kot..Sakit di mana pulak??
Baby yang beberapa bulan ni bukannya boleh tunjuk kat mana tempat dia sakit..
nak cakap apatah lagi..-) 
Jadi----->jumpa doktorla -)
Moral of the story??
Berterima kasihla pada ibu dan ayah yang dah penat jaga kita sejak kecil..
Bila besar ni dah pandai jaga kesihatan sendiri,
jadi jangan sia-siakan nikmat sihat yang Allah dah beri..
"Mencegah lebih baik dari mengubati" :-)

Sunday, July 24, 2011

The Journey Of Life


The journey of life is just a path.
On earth to lead our way, 
A place to stop and rest awaile, 
For we were never meant to stay.


The journey of life is a stepping stone, 
On this path to greater things, 
Life is not an empty dream, 
If we rejoice in all it brings.

Tuesday, July 19, 2011

Tips Menjaga Suara

Assalamualaikum..
Saya nak kongsi tentang cara2 menjaga suara..kenapa ye??sebab suara saya macam ada masalahla sejak akhir2 ni..Jadi saya surf internet dan jumpalah tips ni.InsyaAllah nak amalkan..mudah-mudahan ada perubahan..mungkin pemakanan saya ke atau faktor2 lain menyebabkan suara saya jadi macamni..Selamat membaca dan beramal :-)

Tips Menjaga Suara,Memerdukan Suara

1. Banyakkan minum air suam atau air mineral.

2. Boleh juga selalu memakan makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi seperti buah-buahan. Antaranya epal, tembikai dan seumpamanya.

3. Elakkan meminum minuman berais dan bergas.

 4. Elakkan atau mengurangkan pengambilan minuman yang berkafien seperti kopi dan teh. Jika anda penggemar teh, boleh meminum teh pudina sebagai ganti. :)

Thursday, July 14, 2011

10 Tabiat Yang Menyebabkan Kerosakan Otak



Assalamualaikum..apa khabar semua??harap sihat..Alhamdulillah..-)
Nampaknya,dah seminggu xupdate..hu2..agak sibuk..bila balik bilik penat.Malam ngantuk,tapi kerja dan benda nak study pun banyak..minta maafla ye..Saya tak sempat nak buat entri sendiri,jadi saya hanya kongsi info2 yang saya baca di mana2 yer -) Kesempatan ini saya nak guna untuk kongsi pasal perkara yang boleh menyebabkan kerosakan otak...
Otak ni nak kena jaga..dan kena pastikan aktif..kalau x,alamat berkarat,nyanyuk dan Alzheimerla..hu2..Saya pun tengah berusaha nak kuatkan ingatan..faktor makanan,exercise,mental stimulation,tidur cukup,solat,stress management,dan apa yang kita lihat/buat pun mempengaruhi ingatan..Bila asyik lupa je..boleh jadi tension..he2..
Ok,Selamat membaca dan beramal :-)

Tuesday, July 5, 2011

Muhasabah Diri

Sihatke pembaca semua??Kalau sihat Alhamdulillah..
Saya pun baru baik demam..batuk sikit..hu2
Dah beberapa hari tak update blog..
Balik rumah..dan sekarang ni semakin sibuk pulak..
Macam mana pun,saya cuba kongsi sesuatu yang dirasakan berguna
untuk diri saya dan para pembaca semua..
Semoga hati ini sentiasa terisi dengan peringatan dan diperbaharui selalu..
Hari ni nak share video..Selamat menonton :-)
Wassalam



Mutiara kata hari ini:
Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupa kamu juga tidak memandang kepada harta kamu,akan tetapi Allah melihat kepada hati dan amalan kamu" (Hadis Sahih Riwayat Muslim)