Posts

Showing posts from May, 2011

Anak Melayu Pertama Menjadi Pensyarah Di Universiti Oxford (Lepasan Sistem Pondok) | Jom Klik Blog

Kisah Limau Masam

Image
Salam..saya nak kongsi satu cerita.. saya jumpa entri ni awal tahun lepas..cari pengisian Usrah tentang Kawan.. menarik..hayatilah dan ambil iktibar..-)
Suatu hari Rasulullah s.a.w didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk Baginda.
Cantik sungguh buahnya. Siapa terlihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Baginda Rasulullah s.a.w seulas demi seulas dengan senyuman.

Comment form:Pop up window

Image
Salam..
Saya nak bagi cadangan..buat bloggers..
Setkan setting pop up window untuk ruangan komen..
Sebab kalo korang setkan full pages,nanti nak kena load page baru untuk bukak page yang ada ruangan komen..lambat..hu2..
So,nak setting senangje..
Setting>Comments>Popup window>Comment Form Placement>Pop up window
Macamni lagi senang dan cepat..seriously,pembaca pun senang dan syok nak komen -)


Ada satu lagi cadangan..
Kalo tak kisahla,tak payahla setkan word verification for comments..he2
Benda ni ada untuk kurangkan spam..bagus,memangla bagus..xdinafikan..
Tapi kalau blog korang xde gangguan spam ke,xde problem apa,xpe rasanya disable kan feature ni..
Bukan apa,sebab saya rasa agak lecehla..kalau ada word verification ni..he2.
especially kat saya yang suka mengomen entri orang ni..-p


Ini hanya pandangan cadangan saya je..Sharing is caring.. he3..-)
give kredit to blog Jamaluddin.net..saya dah terikut -ikut dah prinsipni..he2..

Ciri-Ciri Seorang Pencinta Buku

Image
Salam..
Hari ni nak bagi entri pasal buku..he2..
Mungkin tak semua,tapi at least adelah beberapa ciri2 yang
memang kena lah kat diri korang..bagi penggemar bukulah..confirm!!he2
Mungkin ade pembaca yang memenuhi hampir kesemua ciri2 kot..-p
Tapi,awal-awal lagi saya ingtkan..entri ni sangatlah panjang,jadi kalo larat,
saya cabar anda semua habiskan baca!!-p
Sebab.. saya sendiri pun xabes baca semua lagi tapi terus post kan ke sini..he2..
Baru baca xsampai 20,tapi tersenyum sorang2 dah..ada maknetu..he2..
Apalagi,jom baca sama2!! -)

Berikut ialah ciri-ciri seorang pencinta buku. 
Tentu ada yang tersenyum sendiri ketika membaca nota ini.=p

1. Koleksi peribadi lebih dari 10 buah buku (baca: minima)

2. Buku belum habis dibaca, masih beli yang baru

3. Tidak tahan godaan diskaun di pesta buku (Lagi-lagi 70%!)

4. Boleh beli buku yang sama berulang kali kerana kulit bukunya yang berbeza

5. Jika buku kegemaran hilang, akan membeli semula yang baru

6. Asyik membeli buku dari penulis kegemaran saj…

Beauty

Image
Beauty is not just confined to the looks of a beautiful young woman, beauty can come in the forms of nature, of people's souls, of art and words, and more. You can choose to see beauty everywhere, or you can choose to remain untouched.
When you look at the trees, at the flowers, at the clouds, do you feel blessed to be surrounded by such glorious beauty? When you speak to a wise woman, do you see her inner beauty glowing underneath the weathered and wrinkled face? When you play with a child, do you feel warmed up by the beauty of innocence?
I hope that you'll be constantly surrounded by beauty, and you'll have the eyes and heart to appreciate them. When you feel more appreciative and thankful for all the beauty there is, you'll have beauty in your heart and you'll radiate with a touch of glow in your eyes...

Enjoy beauty quotes here-beauty quotes

Pudarnya Pesona Cleopatra

Image
Assalamualaikum..
2 Minggu lepas,saya ada baca buku mini novel  karangan Habiburrahman El-Sheirazy..
yang bertajuk Pudarnya Pesona Cleopatra..
Tak taula pulak kewujudan buku ni kat rumah,belek2 buku kat bilik emak,terjumpalah pulak buku ni..he2..
Saya tak pernah baca buku dia sebelum ni..teringinla nak baca..
Lagipun,bukannya panjang pon..
Ada 2 cerita:-
1)Pudarnya Pesona Cleopatra
2)Setitis embun cinta Niyala
Buku ini diterbitkan sebelum novel Ayat-Ayat Cinta..


 Ada macam2 cover..yang kat umah yang third tuh..tengok gambar,dah boleh kaitkan dengan Mesir..he2..

Penjelasan Tentang Pembekuan Kos Perubatan

Image
Assalamualaikum..
Sekarang ni saya nak jelaskan dan betulkan kekeliruan tentang 
pembekuan kos perubatan ni..
Masa mula2 baca kenyataan tentang ni,
Saya rasa dan pastila ramai yang salah faham..
Yelah,dah tajuk keluar kat paper pun
"Pengambilan Pelajar Perubatan Dibekukan"
Kalo korang baca,mesti terfikir gak lepas ni xamik student medik lagi ker??
Sampai 5 tahun pulak tu??xke pelik  jugak..
Patutla ramai ibubapa dan pelajar pun pening..
Orang yang confuse pasal ni termasuklah saya sendiri dan kawan2 pun..
Kadang2 bila saya berborak dengan orang lain pasal ni,
memang nampakla ramai yang salah faham jugak..hu2..
Lagi2 yang hanya baca sekali,pastu xcek dah kan..
Jadi,kat sini saya nak betulkan kesilapan saya dan salah faham dengan 
maksud sebenar kerajaan..
dan diharap semua pembaca pun dapat input... -)


Sebenarnya,pernyataan tu merujuk kepada kos perubatan yang baru nak ditubuhkan
di mana2 universiti..
Kos perubatan yang dah sedia ada di universiti tetap akan ambil pelajar..
Cuba baca lebih lanju…

Hati Sebesar Cawan Dan Hati Sebesar Kolam

Image
Assalamulaikum..
Setiap hari setiap masa ada aje masalah yang datang..
Masalah kecil dianggap besar,masalah besar tapi masih boleh rileks2 pulak..


Ada orang pernah cakap kat saya,
"Masalah kecil2 tu jangan dipikul kat bahu,macam kita bawak beg sandang tu,sebaliknya masuk dalam poket je,kan ringan..Rasa kurang beban kan" -simbolikje..faham2kanlahye..hu2


Ada sorang kawan saya pula cakap.."Kadang-kadang satu2 masalah yang kita anggap besar tu,yang sehari semalaman terfikir-fikir,berhari-hari risau,hanyalah 10% atau kurang daripada tu,nak menggambarkan betapa kecilnya masalah tu,dan bukanlah serius mana,tapi kita terlalu memikirkannya.Akhirnya,kita sendiri yang tertekan.."


Macam manapun,semua tu bergantung kepada penerimaan kita dengan masalah dan cara kita handle..Kadang2 ada orang tu hutang pun banyak,dugaan banyak tapi masih mampu bertenang,senyum ceria macam biasa seolah-olah tak ada apa2 berlaku..
Saya ni jealous sebenarnya..he2..dan rasa kagum bila tengok orang macam ni…

Awas untuk pengguna CIMB Clicks

Image
Assalamualaikum..
Tadi sy gi pasar malam..ngan kawan,senior n junior..bestnye..he2..
Ok,straight to the point.. -p
Tadi senior saya ceritala, just baru-baru ni je dia ada dapat email daripada cimbclickla kononnya, mintak no akaun dia,dan bagi arahan suruh transfer duit ke akaun si penghantar email tula.Kalau x,akaun dia maybe akan ada problem ke apetah..
Senior saya ni pelikla,lagipun dia agak baru so dia xsure betulke daripada email tu dari CIMB..
Tak berapa lama lepastu,orang CIMB call dia,cakap akaun dia kena tula..he2..(nak kena ceroboh)..so buat sementara waktu ni akaun cimbclick kena suspended dulu...gitulah cite dia..
Benda ni pishing namenye..mintak personal info nak access akaun kita..selalu jadi kat akaun bank atau kredit kad..
Saya pun sebenarnya baru tau jugak sejak guna online ni..he2..
Jangan percaya langsung benda2ni..
Setahu saya,bank takkan hantar apa2 email atau sms melainkan kita yang mintak.
Contohnya,untuk bukti transaction,kita boleh pilih untuk hantar report ke email/sms.…

Beku kursus perubatan tak jejas dasar

Image
Baca lagi jom!! -)




Beku kursus perubatan tak jejas dasar Oleh Mohd Azrone Sarabatin azrone@bharian.com.my 2011/05/07




Salam.
Jom kita baca lagi cerita pasal beku kos medic ni lebih lanjut..he2..-p

PEJABAT Dekan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Raymond Azman Ali dihujani panggilan telefon ibu bapa yang kecewa dengan pembekuan penawaran kursus baru bidang perubatan di institusi pengajian tinggi (IPT) selama lima tahun mulai 1 Mei lalu hingga 30 April 2016. 

Ramai ibu bapa pelajar yang mengikuti program matrikulasi, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kecewa dan bimbang cita-cita anak mereka untuk menjadi doktor gagal.


Melanjutkan pelajaran ke luar negara mungkin pilihan kedua, namun tidak ramai mampu berbuat demikian berikutan kos pengajian tinggi dan sukar memohon biasiswa atau penajaan sama ada daripada jabatan dan agensi kerajaan atau sektor swasta atau korporat.


Pengumuman Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed…

Pengambilan pelajar perubatan dibekukan

Image
Katak bawah tempurung..hu2..

Salam..
Saya dapat berita ni dari kawan..hu2..
Inilah jadinya kalau malas baca suratkhabar atau tengok berita.
Dahla paper xbaca,berita pun xtengok..parah2..
Memang macam katak bawah tempurung..hu2..
Cuma sekali sekala je bukak berita online..
Macam manepon,ni saya dapat dari kosmo.
Last week saya tengok berita(sebab balik rumah)he2..
Tapi masatu,xde pon dengar orang cite,ura2 ke..
Family saya pon xcakap ape..sebab adik nak ambik medic..
Kalo ad khabartu,mesti dia cerita kat saya..hmm..
Maksudnya memang baru lagilani..kuar kat paper harini.
Just nak kongsi bagi sesiapa yang xtau lagi..kot..he2..-p



Posisi Tidur Yang Terbaik

Image
"There is one thing people like that is good for them;a good night's sleep"      (Edgar Watson Howe ~American editor~)

Assalamualaikum.
Saya nak kongsi tentang posisi tidur..
Ada banyak posisi tidur yang kita pernah dengar atau sendiri buat;melentang,mengiring ke kiri,mengiring ke kanan,duduk,setengah duduk,menonggeng(ade ker??adeni..he2) meniarap dan macam2 lagilah kot yang saya xtau..hu2..
Kita kadang-kadang ambil mudah je perkara ni..sebab selagi xjadi masalah,
so buat ape kisah..hu2
Tapi kita xsedar setiap pergerakan badan kita,aktiviti kita ada rahsia yang tersembunyi di sebaliktu.
Bila dah penat dari kelas atau kerja seharian,xfikir apedah,boom..terus tidur atas katil..entah ntah apa posisi entah..bila bangun,sakit2 badan 
(macam ada pengalamanjer..he2..contohjer..-p )
Jadi,apa kata baca sikit..


Ciri-ciri Tandas Yang Disukai

Image
Salam..
Sebut pasal tandasni..benda biasala kan..
Bila saya ada kat luar,xde pilihanla,mana tandas yang ada guna je,tapi...
keadaan di sekeliling tandas tu memang mempengaruhi saya nak masuk ke x..
Kalo xberkenan,sanggupla bertahan je..-p


Ciri2 tandas awam yang saya prefer:


1-Bersih-yang ni mestila no.1 kan..kalo kotor,sape sanggup nak masuk tandas..xselera nak masuk..Kadang2  bau busukpon dah boleh nak buat orang rasa nak muntah.Lagi sanggup  bertahan je..he2..Lagipun,kalo kotor,tambah risiko penyakit pulak kan..
Kalo tandas duduk,tolongla janganla kotor kat tempat duduk dia tuh..
2-Untuk tandas cangkung-x sama aras dengan lantai atau terlalu dekat dengan lantai. 
3-Saya senang guna hose atau apa2 yang sambungkan ke paip..xguna baldi.
4-Air wajib ada..xsanggup den nak guna kertas tisu aje..terus xjadi masuk kang -p
5-Tapi,kertas tisu mesti ada jugak.
6-Tong sampah mesti ada.
7-Pam mesti berfungsi dengan elok.
8-Sabun pun kena ada-kat bahagian luar.
9-Tak suka lantai yang berair2 


Ini pendapat sayaje…

Kata-Kata

Image
TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,
BUT TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING..



MY DEAR FRIEND,A SIMPLE POEM FOR YOU..

FORGETTING YOU IS HARD TO DO,
BUT FORGETTING ME IS UP TO YOU,
FORGET ME NOT,FORGET YOU NEVER,
FORGET THIS MESSAGE,BUT NOT THE SENDER,
I MISS YOU BECAUSE OF ALLAH..-)

source:novel Tautan Hati karangan Fatimah Syarha

live Traffic